Παρατείνεται μέχρι την Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015 η έκθεση «Στη Θεσπρωτία με τον Edward Lear», που φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας από τις 14 Νοεμβρίου 2014.
Το υλικό της έκθεσης περιλαμβάνει 38 αντιπροσωπευτικά έργα του Edward Lear (πρόχειρα σκίτσα, σχέδια με υδρόχρωμα, ολοκληρωμένες υδατογραφίες, λιθογραφίες) για τον ευρύτερο θεσπρωτικό χώρο, από την Πάργα έως το Βουθρωτό και από τους Φιλιάτες έως τη Δωδώνη, τον οποίο εκείνος περιηγήθηκε στα 1849, 1856 και 1857. Σε συνδυασμό με αποσπάσματα από τα ημερολογιακά του κείμενα και πρόσθετο εποπτικό υλικό, η έκθεση προσπαθεί να φωτίσει πτυχές της ζωής και του πολύπλευρου έργου του Edward Lear και να κάνει έκδηλη την ιδιαίτερη αγάπη του για την περιοχή.
Στο υλικό συγκαταλέγονται οκτώ αυθεντικά έργα του Edward Lear από τη συλλογή της Γενναδείου Βιβλιοθήκης/Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα και το αρχείο του Κέντρου Ιστορικών Μελετών Θεσπρωτίας, καθώς και πιστές αναπαραγωγές έργων που βρίσκονται στη συλλογή της βιβλιοθήκης Houghton του Πανεπιστημίου Harvard (ΗΠΑ), της Εθνικής Πινακοθήκης της Σκωτίας και σε ιδιωτικές συλλογές, που παραχωρήθηκαν για τον σκοπό αυτό.
«Τι σπουδαίο να γνωρίζεις τον κύριο Ληρ!»
Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της έκθεσης θα υλοποιείται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Τι σπουδαίο να γνωρίζεις τον κύριο Ληρ!» για μαθητές Γυμνασίου και των τριών τελευταίων τάξεων του Δημοτικού. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα επιδιώκει τη διαθεματική προσέγγιση της έκθεσης, την ενεργοποίηση της φαντασίας και της δημιουργικής έκφρασης των παιδιών, την εικαστική τους καλλιέργεια, φέρνοντας τους μαθητές σε επαφή με διαφορετικούς τρόπους επικοινωνίας, σύλληψης και ερμηνείας της τέχνης και της τοπικής ιστορίας. Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής ξενάγησης στην έκθεση, μέσα από στοχευμένες δραστηριότητες με τη βοήθεια φυλλαδίων εργασίας, οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τα πιο σημαντικά έργα του Lear για τη Θεσπρωτία και να μυηθούν στον θαυμαστό κόσμο του Άγγλου ζωγράφου.
H έκθεση αποτελεί συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας και του Κέντρου Ιστορικών Μελετών Θεσπρωτίας (ΚΙ.ΜΕ.ΘΕ.) και πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας και του Δήμου Σουλίου, τη συνδρομή της Γενναδείου Βιβλιοθήκης/Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου και του Ιδρύματος Ακτία Νικόπολις.
Η είσοδος στην έκθεση είναι ελεύθερη για το κοινό. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.