Luca Giuliani (επιμ.), Αριστουργήματα της Αρχαίας Τέχνης, μτφρ. Έλενα Παλλαντζά, επιστ. επιμ.: Ιωάννης Μυλωνόπουλος, έκδ. Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2014, 262 σελ. ISBN: 978-960-524-338-8

Τέχνη, σύμφωνα με την αρχαία σημασία της λέξης (τεχνική, τέχνασμα, τεχνοτροπία, δεξιοτεχνία), είναι κάθε δημιούργημα που φανερώνει την ικανότητα και επινοητικότητα του ανθρώπου να δαμάζει την ύλη, είτε προκαλώντας τον θαυμασμό του θεατή για το αισθητικό αποτέλεσμα είτε καθηλώνοντάς τον με την τεχνική αρτιότητα. Για ποιo λόγο κάποια έργα θεωρήθηκαν ή θεωρούνται αριστουργήματα; Ορισμένες πτυχές αυτού του πολύπλοκου θέματος φωτίζονται από τα δοκίμια που συγκεντρώνει αυτός ο τόμος.

Οι συγγραφείς του, διακεκριμένοι Γερμανοί αρχαιολόγοι και ιστορικοί της ελληνικής και ρωμαϊκής τέχνης, επέλεξαν επτά γλυπτά και ένα αρχιτεκτόνημα από την ελληνική και ρωμαϊκή αρχαιότητα για να εξετάσουν ποικιλία θεμάτων, από τεχνικές και κατασκευαστικές λεπτομέρειες ως την πρόσληψη ενός έργου αιώνες μετά τη δημιουργία του.

Οι επιλογές των συγγραφέων θα ξαφνιάσουν όσους ταυτίζουν την αρχαία τέχνη με την καλλιτεχνική δημιουργία της κλασικής Αθήνας, θυμίζοντας πόσο πολυδιάστατη είναι η ιστορία της αρχαίας τέχνης.

Το βιβλίο, γραμμένο για το ευρύ κοινό και φοιτητές, δεν είναι εγχειρίδιο έτοιμης γνώσης, αλλά άσκηση ματιάς και κρίσης.

Περιεχόμενα

Πρόλογος στην ελληνική έκδοση: 
Άγγελος Χανιώτης, «Περί ορέξεως λόγος»

Πρόλογος: 
Luca Giuliani, «Αριστουργήματα της τέχνης; Ένας μικρός οδηγός χρήσεως»

Luca Giuliani: «Ο Κολοσσός των Ναξίων»

Paul Zanker: «Ο Πυγμάχος»

Andreas Gruner: «Η Νίκη της Σαμοθράκης»

Susanne Muth: «Ο Λαοκόων»

Richard Neudecker: «Η Πυραμίδα του Κέστιου»

Ralf von den Hoff: «Ο Κόμμοδος ως Ηρακλής»

Rolf Michael Schneider: «Ο Hercules Farnese»

Johannes G. Deckers: «O Kολοσσός του Κωνσταντίνου»