Για το «Μαυσωλείο του Αδριανού στη Ρώμη» θα μιλήσει ο διαπρεπής αρχιτέκτονας, αναστηλωτής και ιστορικός της αρχιτεκτονικής Paolo Vitti σήμερα Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014, και ώρα 18:30, στον Εκδοτικό Οίκο Μέλισσα (Σκουφά 58 και Σίνα).

Όπως αναφέρει ο Paolo Vitti: «Το Μαυσωλείο του Αδριανού, αυτό το έξοχο δείγμα ρωμαϊκής αρχιτεκτονικής, με τετράγωνη βάση πλευράς 85 μ., κυλινδρικό κορμό ύψους 30 μ., μνημειακή περιμετρική κιονοστοιχία και ελαφρώς κωνική άνω επιφάνεια, τέλος δε, με πυργοειδές κεντρικό στοιχείο έως ύψους 47 μ., επί του οποίου μεγάλο ορειχάλκινο επίχρυσο τέθριππο, κτίσθηκε στη δεξιά (δυτική) όχθη του Τίβερη, μεταξύ των ετών 134-138 μ.Χ., σε έδαφος ελώδες, μετά από δραστικά έργα θεμελίωσης, και εξαρχής περιελάμβανε την προ αυτού περίφημη γέφυρα (Pons Aelius, 134 μ.Χ., σήμερα Ponte Sant’Αngelo, με τους έξοχους Αγγέλους του Bernini).

»Xρησιμοποιήθηκε ως μαυσωλείο έως την 2η δεκαετία του 3ου αι., για να εγκαταλειφθεί ακολούθως στην τύχη του. Κατά την νέα οχύρωση της Ρώμης, η εκείθεν του ποταμού περιοχή ερημώθηκε, αλλά πολύ σύντομα το μαυσωλείο μετασκευάσθηκε σε οχυρό. Με τις βαρβαρικές επιδρομές (4ος και 5ος αι.) υπέστη και αυτό μεγάλες βλάβες, ενώ οι κίονές του κατέληξαν στη βασιλική του Αγίου Πέτρου.

»Η πολυτάραχη λοιπή ιστορία του γιγάντιου μνημείου, αληθινή επιτομή της ιστορίας της Ρώμης έως σήμερα, περιλαμβάνει πλήθος οικοδομικών και άλλων μεταμορφώσεων. Παρά ταύτα, στο κάτω μέρος και το εσωτερικό του, διατηρούνται πάμπολλα στοιχεία της αρχικής διαμόρφωσης τα οποία, μαζί με άλλα κατάλοιπα σωζόμενα εκτός, επιτρέπουν τη μελέτη, σε συνδυασμό με τις άφθονες διαθέσιμες ιστορικές μαρτυρίες».

Χάρη στην υπό δημοσίευση πρόσφατη έρευνά του, ο Paolo Vitti θα προτείνει στην ομιλία του μια νέα σχεδιαστική αναπαράσταση και θα εκθέσει τα κυριότερα συμπεράσματα για την αρχιτεκτονική σύνθεση και την οικοδομική του αρχαίου μνημείου.

Η ομιλία πραγματοποιείται στο πλαίσιο των «Διαλέξεων της Πέμπτης» που διοργανώνει το Σπουδαστήριο της Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ.