Δεδομένα από τις ανασκαφές στα νεκροταφεία της αρχαίας Πύδνας, ενός από τα σημαντικότερα λιμάνια της βόρειας Ελλάδας, που είχε διαρκή επικοινωνία με άλλα κέντρα του Αιγαίου από την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού, θα παρουσιάσουν σε διάλεξή τους την Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014, και ώρα 19.00, ο Ματθαίος Μπέσιος και η Αθηνά Αθανασιάδου (ΚΖ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων).
Τα νεκροταφεία θα εξεταστούν σε δύο ομάδες: Η μία ομάδα περιλαμβάνει τα νεκροταφεία του 5ου αι. π.Χ., όταν η Πύδνα ήταν το κυριότερο λιμάνι του μακεδονικού βασιλείου αλλά και το σημαντικότερο αστικό κέντρο του. Η δεύτερη ομάδα περιλαμβάνει αυτά της Ύστερης Κλασικής περιόδου έως τα μέσα του 2ου αι. π.Χ., την εποχή δηλαδή της μεγάλης επέκτασης του Μακεδονικού Βασιλείου, αρχικά με τον Φίλιππο Β’, της βασιλείας του Μεγάλου Αλεξάνδρου και τελικά της παρακμής του βασιλείου και της μετατροπής του στην πρώτη ρωμαϊκή επαρχία της Ανατολής το 148 π.Χ.
Στη διάλεξή τους οι ομιλητές θα εστιάσουν επίσης στους τύπους των τάφων και τις ταφικές πρακτικές, καθώς και στη διαφοροποίησή τους με το πέρασμα των χρόνων.
Οι τάφοι του 5ου αι. π.Χ. βρίσκονται κυρίως στα βόρεια της οχυρωμένης πόλης της Πύδνας, δίπλα σε δύο αρχαίους δρόμους, και η διάταξή τους είναι ιδιαίτερα πυκνή. Μετά τα μέσα και έως το τέλος του 4ου αι. π.Χ. διαπιστώνεται μεγάλη επέκταση των νεκροταφείων της Πύδνας και ακόμη μεγαλύτερη ποικιλία ταφικών τύπων και πρακτικών. Στη διάρκεια αυτής της περιόδου υπάρχει μια σταδιακή τάση προς τις μνημειώδεις κατασκευές και είναι πλέον πιο κοινή η διάκριση στον προσανατολισμό των τάφων. Στο τέλος του 4ου αι. π.Χ., στα νεκροταφεία της βόρειας Πιερίας διαπιστώνεται μια σαφής τάση προς πιο τυπικές κατασκευές. Η τυποποίηση των τάφων εξελίσσεται ακόμα περισσότερο τον 3ο αιώνα π.Χ., έως την αρχή του 2ου αι. π.Χ., αλλά διαφοροποιείται κατά την περίοδο της μάχης της Πύδνας (168 π.Χ.).
Τη διάλεξη διοργανώνει η Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα και θα πραγματοποιηθεί στο Cotsen Hall (Αναπήρων Πολέμου 9, Αθήνα).
Η διάλεξη θα μεταδοθεί ζωντανά εδώ.