Η Εταιρεία Ελλήνων Iστορικών Τέχνης (ΕΕΙΤ) συνεχίζει τον κύκλο των Σεμιναρίων ιστορίας της τέχνης που εγκαινίασε το 2011. Πρόκειται για ολοήμερα Σεμινάρια που απευθύνονται στους ιστορικούς τέχνης, στους καλλιτέχνες αλλά και στους φιλότεχνους και στοχεύουν στην εξοικείωση του ελληνικού κοινού με τα σημαντικότερα ρεύματα της ευρωπαϊκής τέχνης και με το έργο σημαντικών καλλιτεχνών.
Τα Σεμινάρια, που συνάντησαν μεγάλη ανταπόκριση, πραγματοποιούν ιστορικοί τέχνης διεθνούς εμβέλειας. Έτσι, μετά τους καθηγητές Ernst van de Wetering (Σεμινάριο για τον Ρέμπραντ), Rudolf Preimesberger (Σεμινάριο για το μπαρόκ και τον Καραβάτζο) και T.J. Clark (Σεμινάριο για την Γκερνίκα του Πικάσο και για τη «Δοκιμασία της Δύσης»), η ΕΕΙΤ έχει προσκαλέσει –με αφορμή τον εορτασμό του έτους Γκρέκο– τον ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκο Χατζηνικολάου ο οποίος θα μιλήσει για τη ζωγραφική του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου.
Στον καθηγητή Χατζηνικολάου οφείλονται σημαντικές εκδηλώσεις στο πλαίσιο του «Έτους Γκρέκο 2014», όπως οι εκθέσεις «O Δ. Θεοτοκόπουλος μεταξύ Βενετίας και Ρώμης» στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης και στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς, το διεθνές συνέδριο «Εl Greco. The Cretan years» στις 21-23 Ιουνίου στο Ηράκλειο, «Ο φιλικός κύκλος του Γκρέκο στο Τολέδο» στο κεντρικό κτήριο του Μουσείου Μπενάκη καθώς και το διεθνές επιστημονικό Συνέδριο «Ο El Greco από την Κρήτη στη Βενετία, στη Ρώμη, στο Τολέδο» στις 21-23 Νοεμβρίου στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς.
Το κεντρικό θέμα του Σεμιναρίου έχει ως τίτλο «Ο μοντερνισμός του Γκρέκο». O Νίκος Χατζηνικολάου θα μιλήσει για την «ανακάλυψη» του μοντερνισμού του Γκρέκο κατά τον 19ο και τον 20ό αιώνα, για την αντιμετώπιση της τέχνης του από τους ανθρώπους της δικής του εποχής στο Τολέδο, όπου πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του, ενώ θα αναλύσει παραδειγματικά ορισμένα έργα του Θεοτοκόπουλου μεταξύ των οποίων το περίφημο Espolio (Ο διαμερισμός των ιματίων) και το Άποψη και χάρτης του Τολέδου.
Το Σεμινάριο θα διεξαχθεί το Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014, από τις 11:30 έως τις 17:30 στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη (Κτήριο οδού Πειραιώς, Πειραιώς 138).
Είσοδος ελεύθερη.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη του Μουσείου Μπενάκη.
Για το πρόγραμμα του Σεμιναρίου δείτε εδώ.