Δύο χρόνια μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης του Κορνήλιου Γκούρλιτ και την ανακάλυψη χαμένων αριστουργημάτων που είχαν κατασχέσει Ναζί από τους εβραϊκής καταγωγής ιδιοκτήτες τους, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, Γερμανοί αξιωματούχοι και ένα μουσείο της Ελβετίας ανακοίνωσαν ότι οι πίνακες θα σταλούν στη Βέρνη.
Συγκεκριμένα, οι υπεύθυνοι του Μουσείου Καλών Τεχνών της ελβετικής πρωτεύουσας ανακάλυψαν τον Μάιο ότι ο Κορνήλιος Γκούρλιτ παραχωρούσε στη διαθήκη του τη συλλογή 1.280 έργων τέχνης που κρατούσε κρυμμένα επί δεκαετίες. Ο Γκούρλιτ απεβίωσε σε ηλικία 81 ετών και ανάμεσα στα έργα που ανακαλύφθηκαν περιλαμβάνονται πίνακες του Σαγκάλ και του Πικάσο. Τη συλλογή ανακάλυψαν ελεγκτές της εφορείας, κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψής τους στο διαμέρισμα του Γκούρλιτ στο Μόναχο, το 2012.
Έτσι, λοιπόν, η υπουργός Πολιτισμού της Γερμανίας, Μόνικα Γκρούτερς, και ο πρόεδρος του συμβουλίου του μουσείου, Κριστόφ Σόμπλιν, έδωσαν τη Δευτέρα συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο, κατά την οποία το Μουσείο Καλών Τεχνών της Βέρνης ανακοίνωσε ότι αποδέχεται τελικά την κληρονομιά του Γερμανού συλλέκτη έργων τέχνης Κορνήλιου Γκούρλιτ.
Η απόφαση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συνεδρίου, το οποίο προειδοποίησε το μουσείο για πληθώρα μηνύσεων, εάν αποδεχτεί τη διαθήκη. Προκειμένου, όμως, να περιοριστούν ορισμένοι νομικοί κίνδυνοι, ο κ. Σόμπλιν διευκρίνισε ότι το Μουσείο της Βέρνης θα συνεργαστεί με τις γερμανικές αρχές για να εντοπίσει τα κλεμμένα ή βιαίως αποσπασμένα από τους κατόχους τους έργα, με στόχο την επιστροφή τους στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους.