Ο ναΐσκος του Αγίου Παύλου στην Ακαμάτρα Ικαρίας είναι γνωστός για τον ανεικονικό του διάκοσμο, ο οποίος έχει χρονολογηθεί, βάσει τριών επιγραφών, στις αρχές του 12ου αιώνα. Ωστόσο, η χρονολόγηση αυτή θεωρήθηκε εξ αρχής προβληματική, όπως και η θεωρία περί ύπαρξης στα νησιά του Αιγαίου ανεικονικής παράδοσης, με αφετηρία στην παλαιοχριστιανική περίοδο και διάρκεια μέχρι τους μέσους και ύστερους βυζαντινούς χρόνους.

«Η χρονολόγηση του Αγίου Παύλου στην Ακαμάτρα της Ικαρίας και συναφή ζητήματα της ναοδομίας στα νησιά του Αιγαίου» είναι ο τίτλος διάλεξης του Κλήμη Ασλανίδη (Δρ Αρχιτέκτων ΕΜΠ) που θα δοθεί στο πλαίσιο σειράς διαλέξεων με τίτλο «Μαθήματα εμβαθύνσεως στην Ιστορία της Αρχιτεκτονικής» που διοργανώνει το Σπουδαστήριο της Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ.

Σύμφωνα με τον κ. Ασλανίδη: «Η επανεξέταση των επιγραφών του Αγίου Παύλου οδηγεί χωρίς αμφιβολία στην αναχρονολόγηση του ναού. Στο ίδιο συμπέρασμα οδηγεί και η μελέτη της αρχιτεκτονικής του, αλλά και του ζωγραφικού του διακόσμου. Η χρονολόγηση του Αγίου Παύλου έχει επηρεάσει αμέσως ή εμμέσως τη μέχρι σήμερα μελέτη των ναών με ανεικονικό διάκοσμο στα νησιά του Αιγαίου (Νάξος, Αμοργός, Κρήτη, Ρόδος, Τέλενδος, Κάρπαθος)».

Με βάση την αναχρονολόγηση του ναού, αλλά και παρατηρήσεις στην αρχιτεκτονική των ναών της γεωγραφικής αυτής ενότητας, ο κ. Ασλανίδης θα επανεξετάσει το ζήτημα, με στόχο να επιβεβαιωθούν ή να αμφισβητηθούν παλαιές και νεότερες απόψεις και θεωρίες.

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 20 Noεμβρίου 2014, στις 18.30, στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ (Κτήριο Αβέρωφ, Αμφιθέατρο 8, Πατησίων 42).

* Η διάλεξη αναβλήθηκε.