Στις εκδηλώσεις του 8ου Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ (Docfest) που θα διεξαχθεί στη Χαλκίδα μεταξύ 13 και 16 Νοεμβρίου 2014, συμμετέχει η Εφορεία Αρχαιοτήτων της Εύβοιας με μια σειρά δράσεων που σχεδιάστηκαν σε συνεργασία με τον διευθυντή του Φεστιβάλ Σταύρο Ιωάννου και οι οποίες περιλαμβάνουν προβολή ταινίας, ομιλία και περίπατο.
Συγκεκριμένα, σήμερα Πέμπτη 13 Νοεμβρίου, από τις 11:14 έως τις 11:39, θα προβληθεί στο θέατρο Παπαδημητρίου ταινία μικρού μήκους με τίτλο «Ο Άη Γιώργης στο Ακραίφνιο», που δημιουργήθηκε από την Κινηματογραφική Ομάδα του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων. Η ταινία αφορά στις εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης των τοιχογραφιών της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου Ακραιφνίου στη Βοιωτία, που παρουσιάζουν ιδιαίτερο εικονογραφικό και στιλιστικό ενδιαφέρον, όπως οι δύο μορφές αγγέλων που χρονολογούνται την περίοδο ανέγερσής της τον 14ο αι. και η εξαιρετική μορφή του Προφήτη Ηλία, που φιλοτεχνήθηκε τον 16ο αιώνα από εξέχοντες ζωγράφους πιθανότατα με καταγωγή από τη Θήβα.
Ο ναός, που ανήκει στον τύπο του σύνθετου τετρακιόνιου σταυροειδούς εγγεγραμμένου με τρούλο, ανεγέρθηκε το 1311 από τον Φράγκο ιππότη Αντουάν λε Φλαμέν, όπως αναφέρει και σχετική κτητορική επιγραφή στο εσωτερικό του. Έχει, δε, λεχθεί ότι ο λε Φλαμέν (ο οποίος θεωρείται ότι βρίσκεται θαμμένος στο αρκοσόλιο του νότιου τοίχου) ίδρυσε τον ναό ως ένδειξη ευγνωμοσύνης στον άγιο προστάτη των στρατιωτών, καθώς ήταν από τους λιγοστούς επιζήσαντες της σκληρής μάχης του Αλμυρού, που έλαβε χώρα στις 15 Μαρτίου του 1311.
Πρόκειται για μια καθοριστική μάχη μεταξύ Καταλανών και Φράγκων, που οδήγησε τους δεύτερους στην ήττα και τους πρώτους στην αρχή της ηγεμονίας τους στην περιοχή του λατινικού κρατιδίου, γνωστού ως Δουκάτου των Αθηνών, που αρχικά είχε πρωτεύουσα τη Θήβα και αργότερα την Αθήνα.
Κτισμένη πάνω σε άνδηρο λόφου, όπου σώζονται τα ερείπια αρχαίας ακρόπολης (με πρώτη οικοδομική φάση τον 4ο αι. π.Χ. και δεύτερη τα ελληνιστικά χρόνια), η εκκλησία καταλαμβάνει τη θέση αρχαίου ναού, πιθανόν του Διονύσου, ενώ για την κατασκευή της χρησιμοποιήθηκαν πολλοί λαξευμένοι λίθοι από αρχαίες κατασκευές. Περιλαμβάνει τρεις οικοδομικές φάσεις, με τον κυρίως ναό να χρονολογείται στο 1311, τον νάρθηκα πιθανόν σε μια εποχή κοντά στην ανέγερσή του και τον εξωνάρθηκα στα τέλη του 19ου αι. Αναστηλωτικές εργασίες πραγματοποιήθηκαν επίσης τη δεκαετία του ’60.
Μετά την προβολή της ταινίας θα ακολουθήσει από τις 13:00 έως τις 14:00 στο Ξενοδοχείο Παλίρροια (αίθουσα «Κλεοπάτρα»), ομιλία της προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Εύβοιας Παρής Καλαμαρά με θέμα «Έργα για τα μνημεία και τον άνθρωπο από την Αρχαιολογική Υπηρεσία», που αφορά στην επανένταξη των μνημείων στη ζωή της πόλης, κατόπιν αποκατάστασής τους από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων, με χρηματοδότηση κυρίως από το ΕΣΠΑ.
Τη συζήτηση θα συντονίσουν οι Σταύρος Ιωάννου, διευθυντής του Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ στη Χαλκίδα, και Ντίνος Πολίτης, αρχαιολόγος, πρόεδρος της Εταιρείας Σπουδών Εγγύς Ανατολής.
Τέλος, την Κυριακή 16 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί «Ένας περίπατος στα μνημεία της μεσαιωνικής Χαλκίδας», με σημείο συνάντησης την πλατεία της Αγίας Παρασκευής και ώρες εκκίνησης 11:00, 11:30, 12:00.