Τρεις διαφορετικές μελέτες θεάτρων που εκπονήθηκαν για ισάριθμες πόλεις από τον Ιωάννη Δεσποτόπουλο, θα παρουσιάσει σε ομιλία του ο Λέκτορας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Τηλέμαχος Ανδριανόπουλος, στο πλαίσιο της σειράς σεμιναρίων Εμβάθυνσης στην Ιστορία της Αρχιτεκτονικής του ακαδημαϊκού έτους 2014-2015.

Στα τέλη της δεκαετίας του ’50, ο Ιωάννης Δεσποτόπουλος βρίσκεται μεταξύ Σουηδίας και Ελλάδας όπου και σχεδιάζει τρεις παραλλαγές μελετών για τις πόλεις Luleå, Hudiksvall και Αθήνα, σε διάστημα πέντε ετών.

«Το θέατρο, ως κλειστός χώρος πολιτειακής συνεύρεσης, αποτελεί το συμβολικό και δομικό στοιχείο άρθρωσης των αστικών αυτών συνθέσεων», αναφέρει ο κ. Ανδριανόπουλος. «Η αφοπλιστική γεωμετρική μορφή, η εξαιρετικά σύνθετη λειτουργία και η ιδιοφυής δομοστατική διάρθρωση των αντίστοιχων κομβικών κτιρίων έχουν συλληφθεί ταυτόχρονα, εξ αρχής. Μορφή, λειτουργία, δομή είναι αδιάλυτες, οποιαδήποτε αλλαγή σε κάποια από τις τρεις θα άφηνε τις άλλες δύο έκθετες: ο δίσκος της Luleå φιλοξενεί σε μία ιδιότυπη συνέργεια το θέατρο μαζί με ένα ξενοδοχείο, η κλιμάκωση των ορόφων του τετραγώνου της Hudiksvall αποτελεί τον τρόπο γεφύρωσης του κεντρικού κενού, ο ανεστραμμένος κώνος του κυκλικού κτιρίου της Αθήνας απελευθερώνει το δημόσιο χώρο κάτω από το διπλό αμφιθέατρο».

»Ωστόσο, κανένα από τα τρία αυτά θεατρικά κτίρια δεν υλοποιήθηκε. Παρ’ όλα αυτά», καταλήγει ο κ. Ανδριανόπουλος, «αποτελούν για εμάς ό,τι πίστευε ο Δεσποτόπουλος για το θέατρο Piscator του Gropius: μη υλοποιημένες πραγματικότητες».

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014, στις 18.30, στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ (Κτήριο Αβέρωφ, Αμφιθέατρο 8, Πατησίων 42).