«Ο αρχαίος οικισμός στο Ακρωτήρι Θήρας αποτελεί ανεξάντλητη πηγή αρχαιογνωστικών δεδομένων και πληροφοριών για τη 2η χιλιετία π.Χ. Στην ισχυρή ηφαιστειακή έκρηξη, που κάλυψε το νησί κάτω από τόνους τέφρας και εξαφάνισε κάθε ίχνος ζωής κατά το πρώτο μισό της χιλιετίας, οφείλουμε την εξαιρετική διατήρηση των κτισμάτων ενός ευημερούντος οικισμού με ανέπαφη την οικοσκευή τους. Επιπλέον, το Ακρωτήρι έχει αποδώσει όλων των ειδών τα αρχαιολογικά ευρήματα, οργανικής και ανόργανης φύσης, πολλά από τα οποία εντοπίζονται σε ποσότητες που ξαφνιάζουν. Τα πήλινα σφραγίσματα που ανευρέθηκαν μεταξύ των ετών 1993 και 1999 αποτέλεσαν, ωστόσο, εξαρχής ένα απρόσμενο και εξαιρετικά προκλητικό ως προς την ερμηνεία του σύνολο».
«Μινωικά νεοανακτορικά σφραγίσματα από το Ακρωτήρι Θήρας: μία λειτουργική και εικονογραφική προσέγγιση» είναι ο τίτλος διάλεξης που θα δώσει η Άρτεμις Καρναβά (Ινστιτούτο Κλασικής Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Βιέννης) στο πλαίσιο του Μινωικού Σεμιναρίου, την Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014, στις 18.30, στο κτίριο της Αρχαιολογικής Εταιρείας (Πανεπιστημίου 22, Αθήνα).
Όπως θα αναφέρει στη διάλεξή της η κα Καρναβά: «Ανάλογης ποιότητας, χρονολόγησης και σημασίας ευρήματα ήταν μέχρι τότε γνωστά μόνο από τη μινωική Κρήτη της νεοανακτορικής περιόδου. Η σπουδαιότητά τους στα δικά μας μάτια, των σύγχρονων μελετητών και του κοινού, συνίσταται στο ότι αποτελούν τεκμήρια οργανωμένων διοικητικών πρακτικών στο προϊστορικό Αιγαίο.
»Η παρουσίασή τους συνοψίζει ορισμένες από τις βασικές παρατηρήσεις και συμπεράσματα που εξάχθηκαν κατά την επεξεργασία της τελικής τους δημοσίευσης, η οποία επίκειται. Για την κατανόηση της λειτουργίας και του ρόλου τους στην κοινωνία του Ακρωτηρίου επιστρατεύθηκαν αρχαιολογικά, τυπολογικά και εικονογραφικά δεδομένα. Η ερμηνευτική πρόταση εντάσσεται αφενός στο πλαίσιο εύρεσής τους, το κυκλαδικό Ακρωτήρι, αλλά ταυτόχρονα διαφωτίζει όψεις της γραφειοκρατίας και της κρατικής διοίκησης στη νεοανακτορική Κρήτη».
Η διάλεξη θα δοθεί στα ελληνικά με παρουσίαση powerpoint στα αγγλικά.