Το Μουσείο Ακρόπολης επαναλαμβάνει και φέτος, από τον Νοέμβριο έως τον Ιούνιο, τις εναλλασσόμενες θεματικές παρουσιάσεις που διοργανώνει για όσους ενδιαφέρονται να ανακαλύψουν πολλούς και διαφορετικούς τρόπους θέασης των πανέμορφων αντικειμένων της συλλογής του.

Έτσι κάθε Σάββατο, στη 1 μ.μ., μπορείτε να επισκεφθείτε το Μουσείο μόνοι, με τους φίλους ή την ομάδα σας και να συμμετέχετε μαζί με τους Αρχαιολόγους-Φροντιστές σε μια διαφορετική κάθε φορά συζήτηση μέσα στις αίθουσες του Μουσείου. Οι παρουσιάσεις αυτής της χρονιάς έχουν σχεδιαστεί για να συμπεριλάβουν τις προτιμήσεις που δήλωσαν οι επισκέπτες της προηγούμενης χρονιάς.

Συμμετοχή: Έως 30 επισκέπτες ανά θεματική παρουσίαση.
 Η διάρκεια της δράσης διαφοροποιείται ανά πρόγραμμα. 
Τηρείται σειρά προτεραιότητας.

Δελτία συμμετοχής θα διατίθενται καθημερινά στο Γραφείο Πληροφοριών στην είσοδο του Μουσείου. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα προκράτησης στο τηλέφωνο 210 9000900/εσωτ. 405, μόνο τις παρακάτω ημέρες και ώρες: κάθε Τρίτη, από τις 9 π.μ. έως τις 10 π.μ. και κάθε Παρασκευή, από τις 9 π.μ. έως τις 10 π.μ.

Κατόπιν συνεννόησης, οι συζητήσεις του Σαββάτου μπορούν να γίνουν και στην αγγλική γλώσσα.

Η πρώτη θεματική παρουσίαση

Η πρώτη θεματική παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014 και έχει θέμα «Συναρμολογούμενη τέχνη». Η τρισδιάστατη τέχνη στην αρχαία Αθήνα δεν είναι αποκλειστικά μονοκόμματη ή από ένα μόνο υλικό, π.χ. λίθο, πηλό ή μέταλλο. Ποικιλία μελών του ίδιου ή διαφορετικών υλικών που δένονται μεταξύ τους σε ένα αρμονικό σύνολο χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή της σε ποικίλα μεγέθη και για διάφορες χρήσεις.

Οι επισκέπτες συζητούν με τους Αρχαιολόγους-Φροντιστές για τους αρχαίους, μικρού και μεγάλου μεγέθους, αντιπροσώπους αυτής της τέχνης μέσα στο Μουσείο, όπως τα νευρόσπαστα, τα ξόανα, τα ακρόλιθα και τα χρυσελεφάντινα αγάλματα, καθώς και για τις διαφορετικές τους λειτουργίες στο πλαίσιο ενός αρχαίου ιερού. Διάρκεια: 50 λεπτά.

Πρόγραμμα

— Νοέμβριος 2014

1 Νοεμβρίου: «Συναρμολογούμενη τέχνη» / 8 Νοεμβρίου: «Ερέχθειο: η ταυτότητα της Αθήνας» / 15 Νοεμβρίου: «Οι σπηλιές της Ακρόπολης» / 22 Νοεμβρίου: «Πήλινες μορφές: τα ειδώλια και οι ανάγλυφοι πίνακες του Μουσείου Ακρόπολης» / 29 Νοεμβρίου: «Το παιδί του Κριτίου και ο αυστηρός ρυθμός».

— Δεκέμβριος 2014

6 Δεκεμβρίου: « Στην υπηρεσία των θεών: οι άνθρωποι του ιερού» / 13 Δεκεμβρίου: «Ιερό και κοινωνία» / 20 Δεκεμβρίου: «Οι Αθηναίοι και οι άλλοι στο Μουσείο Ακρόπολης».

— Ιανουάριος 2015

10 Ιανουαρίου: «Χτίζοντας την Ακρόπολη: οι οικοδομικές επιγραφές» / 17 Ιανουαρίου: «Ο Παρθενώνας» / 24 Ιανουαρίου: «Η αρχαία διατροφή στο Μουσείο Ακρόπολης» / 31 Ιανουαρίου: «Μεταλλικά αντικείμενα στο Μουσείο Ακρόπολης».

— Φεβρουάριος 2015

7 Φεβρουαρίου: «Προσωπικότητες της Ακρόπολης» / 14 Φεβρουαρίου: «Ο κόσμος των παραστάσεων» / 28 Φεβρουαρίου: «Δίας και Ακρόπολη».

— Μάρτιος 2015

7 Μαρτίου: «Γυναίκες στο Μουσείο Ακρόπολης» / 14 Μαρτίου: «Παναθήναια» / 21 Μαρτίου: «Ιερό και πόλεμος» / 28 Μαρτίου: «Δαμάζοντας το λίθο: γλύπτες και χτίστες στο Μουσείο Ακρόπολης».

— Απρίλιος 2015

4 Απριλίου: «Υφάσματα στο υλικό της τέχνης» / 18 Απριλίου: «Εξωτερική πολιτική και ιερό» / 25 Απριλίου: «Άρτεμη και Ακρόπολη».

— Μάιος 2015

9 Μαΐου: «Ερμής και Ακρόπολη» / 16 Μαΐου: «Αστρικές θεότητες: απεικονίσεις, πεποιθήσεις, λατρεία» / 23 Μαΐου: «Αφροδίτη και Ακρόπολη» / 30 Μαΐου: «Το υδάτινο στοιχείο στο Μουσείο Ακρόπολης».

— Ιούνιος 2015

6 Ιουνίου: «Η φύση στο Μουσείο Ακρόπολης: ζώα» / 13 Ιουνίου: «Η φύση στο Μουσείο Ακρόπολης: φυτά» / 20 Ιουνίου: «Μουσική, χορός και Ακρόπολη».

Για το αναλυτικό πρόγραμμα πατήστε εδώ.