Tα νοσηλευτικά κτίρια της Αθήνας κατά τον 19ο και τις αρχές του 20ου αιώνα, αποτελούν ένα ενδιαφέρον πεδίο έρευνας καθώς ο σχεδιασμός και η εξέλιξή τους επηρεάστηκε από την πρόοδο της ιατρικής επιστήμης, τις ιδιαίτερες ανάγκες της συγκεκριμένης χρήσης καθώς και τις επικρατούσες κοινωνικές αντιλήψεις στο θέμα «νοσηλεία» εντός ενός ιδρύματος δημόσιου χαρακτήρα.
Με την «Αρχιτεκτονική της υγείας στην Αθήνα κατά τον 19ο και τις αρχές του 20ού αι.» θα ασχοληθεί η δρ Γεωργία Αναγνωστοπούλου (αρχιτέκτων ΕΜΠ) σε διάλεξή της που θα δοθεί στο πλαίσιο σειράς διαλέξεων με τίτλο «Μαθήματα εμβαθύνσεως στην Ιστορία της Αρχιτεκτονικής» που διοργανώνει το Σπουδαστήριο της Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ.
Όπως αναφέρει σχετικά η κα Αναγνωστοπούλου: «Η Αθήνα ως πρωτεύουσα αποτελεί την ευνοϊκότερη περίπτωση στον ελληνικό χώρο, και η συγκεκριμένη χρονική περίοδος παρουσιάζει σχετική συνέχεια σε θεσμικό, κατασκευαστικό και ιατρικο-επιστημονικό επίπεδο, η οποία επιτρέπει τη διερεύνηση της εξέλιξης στην κτιριολογία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Εξαίρεση αποτελούν τα τελευταία 10-12 χρόνια, κατά τα οποία διακρίνουμε σαφή μετάβαση προς μία εντελώς νέα κατάσταση».
Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014, στις 18.00, στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ (Κτήριο Αβέρωφ, Αμφιθέατρο 8, Πατησίων 42).