Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες πεδίου του έργου «Προστασία, συντήρηση και αποκατάσταση μεγάλου Θεάτρου Νικόπολης (Α’ φάση)» που υλοποιούνται από την ΔΙΠΚΑ-Επιστημονική Επιτροπή Νικόπολης, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος συγχρηματοδότησης ΕΣΠΑ 2007-2013. Οι εργασίες αποσκοπούν, πρωτίστως, στη διασφάλιση του μνημείου και κινούνται σε τρεις άξονες που αφορούν τη λήψη μέτρων αντιστήριξης, τη λήψη στερεωτικών μέτρων (Στερεώσεις-Αποκαταστάσεις-Συντηρήσεις) καθώς και την πραγματοποίηση των απαραίτητων εργασιών για την κατανόηση του μνημείου (αποχωματώσεις, διευρενητικές τομές, καθαρισμοί) και τη μερική, στην παρούσα φάση, απόδοσή του στο κοινό (κατασκευή συγκεκριμένων σημείων θέασης, περίφραξης, διαδρομών κ.λπ.).
Στο πλαίσιο των προβλεπόμενων εργασιών αντιστήριξης πραγματοποιήθηκαν άμεσα μέτρα διασφάλισης τοιχοποιιών και προστασίας του προσωπικού. Επίσης, εκπονήθηκαν οι απαραίτητες μελέτες, τρισδιάστατης αποτύπωσης του σκηνικού οικοδομήματος και γεωτεχνικής έρευνας του υπεδάφους, προκειμένου να συνδράμουν στην εκπόνηση μελέτης αντιστήριξης του σκηνικού οικοδομήματος, η οποία δρομολογήθηκε ώστε να υλοποιηθεί και η κατασκευή της αντιστήριξης στο τρέχον χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Παράλληλα πραγματοποιούνται στερεωτικές εργασίες (συμπληρώσεις-ανακτήσεις και επιφανειακή προστασία) στον εξωτερικό τοίχο της περιμετρικής στοάς, ενώ ταυτόχρονα συντηρούνται και τα σπαράγματα των επιτοίχιων κονιαμάτων στο εσωτερικό μέτωπο.
Τέλος, αποχωματώσεις, καθαρισμοί, και επιλεγμένες δοκιμαστικές τομές παρείχαν πολύτιμα στοιχεία για την ορχήστρα, τη μορφή του κάτω κοίλου –καθώς αποκαλύφθηκε το υπόστρωμα των εδωλίων– τις απολήξεις των αναλημμάτων, το δυτικό aditus maximus καθώς και την κεντρική βόρεια είσοδο του μνημείου (vomitorium).
Το θέατρο της Νικόπολης
Το θέατρο της Νικόπολης βρίσκεται στο «Προάστειο», έναν ιερό χώρο-τέμενος στο βόρειο τμήμα της Νικόπολης εκτός των τειχών της ρωμαϊκής περιόδου. Έχει νοτιοδυτικό προσανατολισμό με πανοραμική θέα προς τη Νικόπολη, τον Αμβρακικό Κόλπο και το Ιόνιο Πέλαγος. Η ανέγερσή του, στις αρχές του 1ου αιώνα μ.Χ., εντάσσεται στο οικοδομικό πρόγραμμα του Οκταβιανού και συνδέεται με την αναβίωση των Ακτίων, στους οποίους συμπεριλήφθηκαν και μουσικοί αγώνες, ενώ σημαντικές εργασίες επισκευής και ανακατασκευής πραγματοποιήθηκαν κατά τους επόμενους αιώνες.