Στον «Φαίδρο» του Πλάτωνα περιγράφεται με λεπτομέρειες ένα ειδυλλιακό φυσικό σκηνικό, στην όχθη του Ιλισού, στο οποίο διαδραματίζεται ο διάλογος και το οποίο έδωσε στον Σωκράτη και τον Φαίδρο, τους πρωταγωνιστές, την αφορμή να συζητήσουν για μυθολογικά θέματα.
«Συμβολή στην αρχαία Αθηναϊκή Τοπογραφία: ο Φαίδρος και ο Σωκράτης στον Ιλισό» είναι το θέμα διάλεξης που θα δώσει τη Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014, στις 18.30, ο δρ Μηχανικός Μεταλλείων-Μεταλλουργός και πρώην Διευθυντής του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών Ε. Χιώτης.
Αναφερόμενος στο θέμα της διάλεξής του ο κ. Χιώτης εξηγεί: «Ο Σωκράτης και ο Φαίδρος συναντιούνται κοντά στο Ολυμπιείο, βγαίνουν εκτός των τειχών από γειτονική πύλη και φτάνουν καταμεσήμερο και με ζέστη σε ένα πανύψηλο πλατάνι κοντά σε μια πηγή, όπου και εξελίσσεται ο διάλογος με βασικό θέμα τον έρωτα. Στην πορεία τους αναφέρονται στην αρπαγή της Ωρείθυιας από τον Βορέα κοντά στη διάβαση του Ιλισού προς το Ιερό της Άγρας και στο Ιερό των Νυμφών και του Αχελώου.
»Η αναγνώριση της τοπογραφίας του περιπάτου μέχρι την πλατάνα και των θέσεων που αναφέρονται προσέλκυσε πολλούς ερευνητές, οι απόψεις των οποίων προβάλλονται στο χάρτη. Κρίσιμοι παράγοντες αξιολόγησης, όπως η απόδοση του αρχαίου κειμένου, η πύλη εξόδου, ο δρόμος του περιπάτου, η κοίτη του Ιλισού κατά την κλασική αρχαιότητα και οι αρχαιολογικές απόψεις για τη θέση του Ιερού των Νυμφών και τη διάβαση του Ιλισού οδηγούν σε διαφορετικές εκδοχές για την τοπογραφία του φιλοσοφικού περιπάτου» (εικ. 1).
Στη δική του πρόταση ο κ. Χιώτης αξιολογεί πρόσθετα δεδομένα, χαρτογραφικά και γεωλογικά, και έχει ως αφετηρία την ταυτοποίηση της πηγής, η ύπαρξη της οποίας τεκμηριώνεται από την αρχαιότητα μέχρι και τις αρχές του 20ού αι. σε χάρτη του 1920 (εικ. 2). Όπως αναφέρει: «Στοιχεία του χάρτη αυτού μπορούν να αναγνωριστούν σε φωτογραφίες του 1880 (εικ. 3), ενώ ένα ακόμη σημαντικό θέμα που υπεισέρχεται είναι η εκτροπή του Ιλισού στην περιοχή της Καλλιρρόης κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους, που είχε προταθεί ήδη το 1893 από τον Σκιά».
Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του «Συλλόγου των Αθηναίων» (Κέκροπος 10, Πλάκα), στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργανώνει η Εταιρεία Μελέτης Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, η οποία είναι αφιερωμένη στον Υδραυλικό Μηχανικό Μιχάλη Παπαδάκη.