«Αρχειακές πηγές για την Οθωμανική Αθήνα» είναι ο τίτλος διάλεξης που θα δώσει ο δρ Δημήτρης Ν. Καρύδης (Kαθηγητής Ιστορίας της Πόλης, ΕΜΠ) τη Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014, και ώρα 18:30.
Ο κ. Καρύδης θα οργανώσει την παρουσίαση του θέματος στη βάση δύο χρονικών διαδρομών. Η πρώτη είναι μια διαδρομή τριάντα χρόνων (1985-2015) και η δεύτερη η διαδρομή των τεσσάρων περίπου αιώνων Τουρκοκρατίας.
Όπως αναφέρει ο ίδιος: «Στον μικρό χρονικό κύκλο, υπάρχει περιθώριο να διαβαστούν οι προσεγγίσεις της ελληνικής ιστοριογραφίας για την ελληνική πόλη της Οθωμανικής εποχής – και της Αθήνας ειδικότερα. Οι προσεγγίσεις μας αφορούν από την άποψη των “αγκυλώσεων” που υπήρξαν αυτά τα τριάντα χρόνια στη χρήση οθωμανικών αρχειακών πηγών.
»Στον μεγάλο χρονικό κύκλο, με εργαλεία προσέγγισης που βάζουν τις ταξιδιωτικές εντυπώσεις και τις μυθιστορηματικές αφηγήσεις σε δεύτερο επίπεδο, δίνεται η ευκαιρία να διαβάσουμε την πολεοδομική εξέλιξη της Αθήνας από διαφορετική σκοπιά. Για την πληρέστερη κατανόηση του αντικειμένου, θα υπάρξει, κατά περίπτωση, χωρική διεύρυνση προς την ευρύτερη ενότητα στην οποία η Αθήνα ήταν ενταγμένη (δηλαδή το σαντζάκι του Ευρίπου) αλλά και προς άλλες περιοχές (π.χ., τη Μυτιλήνη). Στο τέλος, αν το κατορθώσουμε, οι δύο κύκλοι, μικρός και μεγάλος, θα ενωθούν (με τη μαθηματική έννοια) ως σύνολα».
Η ομιλία, την οποία διοργανώνει ο Σύλλογος Φίλων του Ιστορικού Αρχείου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, θα πραγματοποιηθεί στο κτίριο του Ιστορικού Αρχείου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας (Ψαρομηλίγκου 22, Θησείο).