Με τη σειρά διαλέξεων «Αίγειρος», που πραγματοποιούνται στο Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αθηνών, προσφέρεται από το 2002 ένα φόρουμ για νεότερους κυρίως επιστήμονες που θέλουν να παρουσιάσουν και να θέσουν προς συζήτηση τα προκαταρκτικά ή τελικά αποτελέσματα της έρευνάς τους ή/και τις προσεγγίσεις τους μπροστά σε ένα κριτικό κοινό.
Για την επίτευξη μιας ζωηρής συζήτησης και μιας γόνιμης ανταπόκρισης για τον εκάστοτε ομιλητή, στις διαλέξεις προσκαλούνται κατά περίσταση ένας έως δύο συζητητές, οι οποίοι εργάζονται σε τομείς συναφείς με το εκάστοτε θέμα της διάλεξης και οι οποίοι έχουν την ευκαιρία να τοποθετηθούν υπό τη μορφή απόκρισης εκτενέστερα στο θέμα της διάλεξης πριν από τη γενική συζήτηση.
Οι ενδιαφερόμενοι να δώσουν μια διάλεξη στην «Αίγειρο» παρακαλούνται να στείλουν έναν προτεινόμενο τίτλο καθώς και μια περίληψη 200-400 λέξεων (e-mail: aigeiros@dainst.de).
Τα προτεινόμενα θέματα για τους μήνες Ιανουάριο-Μάιο 2015 πρέπει να έχουν αποσταλεί έως τις 15 Νοεμβρίου 2014 και για τους μήνες Οκτώβριο-Δεκέμβριο 2015 έως τις 15 Ιουλίου 2015.
Διοργανωτές: Anne Fohgrub, Johanna Fuchs, Torben Kessler, Martina Riedl, Ulrike Schulz, Δήμητρα Σπηλιοπούλου, Sandra Zipprich.
Το σκεπτικό των διαλέξεων από τους διοργανωτές
«Οι περιλήψεις είναι απαραίτητες για την επιλογή των διαλέξεων, κυρίως όμως για την αναζήτηση των κατάλληλων συζητητών, και αποτελούν συνεπώς βασική προϋπόθεση για την εξέταση της εκάστοτε πρότασης.
»Η επιλογή των διαλέξεων γίνεται με βάση τις προτάσεις αυτές δύο φορές το χρόνο για το πρόγραμμα του επόμενου εξαμήνου. Ο μεσοπρόθεσμος αυτός σχεδιασμός είναι απαραίτητος για την έγκαιρη προετοιμασία και ιδιαίτερα την αναζήτηση συζητητών αλλά ταυτόχρονα και για τους ίδιους τους ενδιαφερομένους/ομιλητές. Αν και τα έξοδα μετάβασης στην Αθήνα δεν καλύπτονται, η «Αίγειρος» προσφέρει τη δυνατότητα δωρεάν φιλοξενίας για διάστημα έως και μίας εβδομάδας στους ξενώνες του DAI. Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να μας ενημερώσουν σχετικά με επιθυμητές δυνατές ημερομηνίες μαζί με την αποστολή των προτάσεών τους. Γλώσσες των διαλέξεων είναι η γερμανική, η ελληνική και η αγγλική.
» Οι ομιλητές, αφότου η πρότασή τους γίνει αποδεκτή στο πρόγραμμα, οφείλουν να μας στείλουν το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσής τους σε ηλεκτρονική μορφή έναν μήνα ή το αργότερο δύο εβδομάδες πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία της διάλεξης. Το κείμενο θα προωθηθεί στους συζητητές ούτως ώστε να μπορέσουν να διατυπώσουν τις αποκρίσεις τους σε πιο στέρεη βάση. Καθώς για το σκοπό αυτό απαιτείται ικανός χρόνος προετοιμασίας, ως διοργανωτές διατηρούμε το δικαίωμα να ακυρώσουμε διαλέξεις, εάν το κείμενο δεν έχει αποσταλεί τουλάχιστον 14 ημέρες πριν από την ημερομηνία της εκδήλωσης.
»Λαμβάνοντας επίσης υπόψη τους συζητητές αλλά και το υπόλοιπο κοινό, ο χρόνος ομιλίας ορίζεται σε 30 λεπτά, ενώ η ανώτατη διάρκεια δεν πρέπει να ξεπερνά σε καμία περίπτωση τα 40 λεπτά.
»Πέρα από τις τυπικές αυτές προϋποθέσεις, θα θέλαμε να ενθαρρύνουμε τους ομιλητές να παρουσιάσουν μια όσο το δυνατόν «συζητήσιμη» –με τη θετική έννοια του όρου– διάλεξη. Για τον σκοπό αυτόν, ακόμη και η εξέταση μιας ανοικτής προβληματικής ή μεθοδολογικών δυσκολιών μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία για μια εποικοδομητική συζήτηση.
»Οι συζητητές προσεγγίζονται και προσκαλούνται από εμάς. Σχετικές προτάσεις για πιθανούς συζητητές από πλευράς των ενδιαφερομένων/ομιλητών είναι επίσης ευπρόσδεκτες, αλλά όχι απαραίτητες. Οι αποκρίσεις/τοποθετήσεις των συζητητών ακολουθούν απευθείας μετά τη διάλεξη και δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 5-10 λεπτά.
»Εξαιτίας του αναγκαστικά περιορισμένου χρόνου ομιλίας στη διάθεση των τριών ομιλητών, κρίνεται σκόπιμη η επικέντρωση σε επιλεγμένες πτυχές του περιεχομένου και της μεθοδολογίας της διάλεξης που προηγείται. Επαφίεται στην κρίση του συζητητή έαν στην απόκριση θα δίνεται μεγαλύτερο βάρος στην κριτική αποτίμηση των μεθόδων, τη συζήτηση των αποτελεσμάτων ή την τοποθέτησή τους σε ευρύτερα πλαίσια. Μια θεματολογική προέκταση που περιλαμβάνει αναφορές σε προσωπικά αντικείμενα έρευνας ή μελέτες, καθώς επίσης μια σύντομη παρουσίασή τους, είναι επίσης ευπρόσδεκτες».