Oμαδική έκθεση εικαστικών και εφαρμοσμένων τεχνών της ομάδας «25+ ΑΚΡΟ-πολίτες», στην οποία συμμετέχουν με την καλλιτεχνική τους ιδιότητα 27 εργαζόμενοι του Υπουργείου Πολιτισμού με περισσότερα από 80 έργα, θα φιλοξενήσει και φέτος ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Η πρώτη έκθεση «25 ΑΚΡΟ-πολίτες κατηφορίζουν», που φιλοξενήθηκε πέρυσι στο κτήριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, υπήρξε μια καλλιτεχνική συνάντηση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον χάρη στην πολυμορφία της και τον εικαστικό της πλουραλισμό. Η επανάληψη του εγχειρήματος ύστερα από ένα χρόνο αποκτά νέα δυναμική και σημασία.

«Οι 27 συμμετέχοντες εργαζόμαστε καθημερινά στην Ακρόπολη και τους παρακείμενους αρχαιολογικούς χώρους στις εργασίες αναστήλωσης και συντήρησης των μνημείων. Η μοναδική εμπειρία της καθημερινής επαφής με τον ιερό βράχο ανάμεσα σε χιλιάδες επισκέπτες και η ενασχόλησή μας με την αναστήλωση και τη συντήρηση αποτέλεσαν την έμπνευση για το σχηματισμό της ομάδας μας. Συνεργαζόμαστε εκ νέου με την καλλιτεχνική μας ιδιότητα, ενισχύοντας το δίαυλο επικοινωνίας που έχει ήδη ανοιχτεί από την πρώτη έκθεσή μας, τον Σεπτέμβριο του 2013, με σκοπό την επικοινωνία με το κοινό. Ανακαλύπτουμε ότι οι σχέσεις συνεργασίας δεν είναι δεδομένες και αποτελούν αντικείμενο διαρκούς αναζήτησης. Δημιουργούνται, χτίζονται και εξελίσσονται με κόπο και επιμονή. Ελπίζουμε να ανταποκριθούμε στην πρόκληση, να αναπτύξουμε ισχυρούς δεσμούς μεταξύ μας και με το κοινό, ώστε να αποκτήσει πραγματική ουσία η προσπάθειά μας», αναφέρει η ομάδα 25+ ΑΚΡΟ-πολίτες σχετικά με την έκθεση.

«Η συνύπαρξη όλων μας με τα αρχαία μνημεία, η καθημερινή συνεργασία για την προστασία και την ανάδειξή τους, δημιουργούν δεσμούς ανάμεσα στους εργαζόμενους της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας ανεξαρτήτως ειδικότητας και ρόλου στο χώρο εργασίας. Τους δεσμούς και τις σχέσεις αυτές επιδιώκουμε σαν Σύλλογος να ενισχύσουμε, δίνοντας χώρο και φωνή στο καλλιτεχνικό εγχείρημα των συναδέλφων, στηρίζοντας τη δημιουργικότητά τους και την προσπάθειά τους για επικοινωνία με το κοινό», τονίζει η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων Όλγα Σακαλή.

Μια πολυφωνική καλλιτεχνική συλλογικότητα

«Η αρχική, ρητή πρόθεση των ΑΚΡΟ-πολίτων ήταν “να αποκτήσει ουσία, δύναμη και συνέχεια η προσπάθειά” τους. Κατάφεραν να ανταποκριθούν επάξια στην πρόκληση αυτή», αναφέρει μιλώντας για την έκθεση η ιστορικός τέχνης Νίκη Παπασπύρου. «Το Μνημείο, η συνύπαρξη στην επαγγελματική τους καθημερινότητα και η εικαστική δημιουργικότητα δεν είναι πια οι μόνοι συνδετικοί κρίκοι της ομάδας. Η κοινή προσπάθεια, η εμπειρία και η πρακτική ενός χρόνου διαμόρφωσαν μια νέα συλλογική δυναμική. Μέσα σε ένα κοινωνικό ιστό βαθιά πληγωμένο από την οικονομική και πολιτική κρίση, η διαμόρφωση ενός “κοινού χώρου”, που περιλαμβάνει αντί να αποκλείει, που ενισχύει και βαθαίνει τις κοινές σχέσεις, ενθαρρύνει τη δημιουργία και την έκφραση, αποτελεί πολιτική στάση. Οι ΑΚΡΟ-πολίτες είναι ενεργοί πολίτες, που μέσα από τη δική τους συλλογικότητα δημιουργούν έναν κοινό τόπο συνάντησης, εικαστικής έκφρασης, διάδρασης και διαλόγου.

»Ο πυρήνας των έργων της έκθεσης παραμένει πιστός στις αρχές της γλυπτικής, χωρίς να απουσιάζουν και έργα με ευρύτερες εικαστικές αναφορές. Οι αισθητικές και μορφολογικές ιδιότητες των έργων πολλές και διαφορετικές, τα μηνύματα πολλαπλά, ανάλογα με τις προσωπικές αναζητήσεις των δημιουργών. Κοινό χαρακτηριστικό των έργων είναι, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό, ότι εμπεριέχουν τη βιωματική σχέση των καλλιτεχνών με τα αρχαία μνημεία. Φέτος οι 25 ΑΚΡΟ-πολίτες έγιναν 27, ενσαρκώνοντας τη δημιουργική αξία μιας συλλογικής καλλιτεχνικής κίνησης που δίνει νέο νόημα και συμβολισμό στην πρακτική των ομαδικών εκθέσεων», καταλήγει η κα Παπασπύρου, υπεύθυνη για την επιμέλεια και το σχεδιασμό της έκθεσης μαζί με τον αρχιτέκτονα Σπύρο Νάσαινα.

Το γενικό συντονισμό της έκθεσης είχαν η αρχαιολόγος Φανή Μπούμπουλη, η γλύπτρια-συντηρήτρια Παναγιώτα Πιτσιρή και ο μαρμαρογλύπτης Κώστας Τσιριντουλάκης.

Στην έκθεση συμμετέχουν οι: Μιχάλης Αλβέρτης, Φρατζέσκος Αλεξόπουλος, Ιωσήφ Αρμάος, Θεόδωρος Αρφάνης, Εμμανουήλ Βασιλάκης, Ευριδίκη Βελαλοπούλου, Δημήτρης Βουζιούρης, Μαριάννα Βουτσινά, Παναγιώτης Γαβριήλ, Πέτρος Γεωργόπουλος, Βασιλική Ελευθερίου, Λάζαρος Ζαχαρόπουλος, Ελένη Ζερβού, Γεώργιος Κοντονικολάου, Λεωνίδας Μιχαλάκος, Παύλος Νιαούρης, Κώστας Ντάλλας, Ευάγγελος Πανόπουλος, Νίκος Παπαδόπουλος, Παναγιώτα Πιτσιρή, Ευάγγελος Σκαρής, Άγγελος Σωτηρόπουλος, Μάρκος Τουφεκλής, Κώστας Τσιριντουλάκης, Βασίλης Τσιτσιμπάκος, Φρανσουά Ματιέ και Αντώνης Χιώτης.

Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 9 έως τις 25 Σεπτεμβρίου 2014 (ωρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 17:00-21:00, Σαββατοκύριακο 11:00-14:00 και 14:00-21:00).

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014, στις 20:00, στο κτήριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (Ερμού 134-136, Αθήνα).