Ημερίδα με θέμα την «Οικονομική και κοινωνική διάσταση των έργων του τομέα Πολιτισμού» πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014 στο Ίδρυμα Κακογιάννη από την Ειδική Υπηρεσία Τομέα Πολιτισμού του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Στην ημερίδα, όπου μεταξύ άλλων μίλησαν ο υπουργός Κ. Τασούλας, η γγ Λ. Μενδώνη και ο προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας Τομέα Πολιτισμού, Παναγιώτης Νταής, έγινε αναφορά στην οικονομική και κοινωνική διάσταση του συγκεκριμένου Τομέα, διαφοροποιώντας, όπως ειπώθηκε, την κεντρική θεματολογία αντίστοιχων συναντήσεων, που ως τώρα περιορίζονταν στην παρουσίαση του έργου του ΥΠΠΟΑ στο πλαίσιο των ΕΣΠΑ.
Τις έννοιες του «εγκαίρως» για κάθε προετοιμασία και της «αξιοποίησης» των μέχρι τώρα επιδόσεων του υπουργείου ανέφερε ο κ. Τασούλας ως τα δύο κύρια επιχειρήματα στη διεκδίκηση της χρηματοδότησης ενόψει της νέας προγραμματικής περιόδου, η οποία, όπως είπε, ξεκινά σε λίγους μήνες. «Το ΥΠΠΟΑ, εγκαίρως και αξιοποιώντας τις νίκες του, προετοιμάζει τη δική του “στρατηγική” για τη νέα περίοδο, έχοντας όμως την καλή εμπειρία και φροντίδα που έδειξε μέχρι τώρα στα προγενέστερα χρηματοδοτικά εργαλεία» τόνισε, ενώ δεν παρέλειψε να συνοψίσει τα έργα στον Τομέα Πολιτισμού που είναι σε εξέλιξη αυτήν τη στιγμή: «Σε όλη τη χώρα, πραγματοποιούνται γύρω στα 640 έργα με τη χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ και τα οποία αφορούν σε δαπάνη 730 εκατ. ευρώ, δημιουργώντας άμεση απασχόληση σε περίπου 5.000 ανθρώπους».
«Η χρηματοδότηση του Πολιτισμού δεν είναι πολυτέλεια, είναι ανάγκη», τόνισε η γγ του ΥΠΠΟΑ, Λ. Μενδώνη, σημειώνοντας ότι «οι επενδύσεις στον πολιτισμό αποτελούν για τη χώρα μας κινητήρια δύναμη της οικονομίας, προσφέρουν άμεσα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη, συντελούν άμεσα στην αύξηση της απασχόλησης, στην κινητοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων, στην αύξηση του παραγόμενου εθνικού προϊόντος και στην αύξηση του εισοδήματος».
Δεν παρέλειψε δε, να αναφερθεί στο παράδειγμα των ανασκαφών στον Τύμβο Καστά στην Αμφίπολη, που δημιούργησε ένα «τσουνάμι δημοσιότητας», όπως χαρακτήρισε την τεράστια δημοσιοποίηση του θέματος, εντός και εκτός Ελλάδας. «Τα αποτελέσματα της ανασκαφής θα απασχολήσουν πολλά χρόνια την επιστημονική κοινότητα. Είναι επίσης βέβαιο ότι η Αμφίπολη θα αποτελέσει στο μέλλον κέντρο διεθνούς ενδιαφέροντος, σημαντικό πόλο έλξης επισκεπτών και έναν ισχυρό πόλο οικονομικής ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή», εκτίμησε.
Στην ημερίδα, εκτός από τις παρουσιάσεις των έργων για το Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο και τις ψηφιοποιήσεις των κινητών μνημείων και των αρχείων των Κεντρικών Συμβουλίων, καθώς και της διάθεσής τους μέσω του Διαδικτύου, παρουσιάστηκε η μελέτη για την «Αποτίμηση των κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων των έργων πολιτισμού» από τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας Deloitte. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, που αφορούσε δέκα έργα, τέσσερα σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία (Βεργίνα, Σπιναλόγκα, Αρχαία Μεσσήνη, Κάστρο Ιωαννίνων), τέσσερα σε μουσεία (Αρχαιολογικά Μουσεία Θεσσαλονίκης και Ηρακλείου, Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, Μουσείο Διδυμοτείχου) και δύο εκδηλώσεις σύγχρονου πολιτισμού (Art Athina, Biennale), έγινε σαφές ότι οι επιπτώσεις που δημιουργούνται στην τοπική και ευρύτερη κοινωνία μέσω της υλοποίησης έργων πολιτισμού στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ είναι πολλαπλασιαστικές.
Σύμφωνα με τη σχετική επεξεργασία ανά κατηγορία έργου, στο σύνολο των 512,5 εκατ. ευρώ δαπανών σε έργα πολιτισμού του ΕΣΠΑ, οι συνολικές επιπτώσεις ανέρχονται σε 1.628 εκατ. ευρώ σε παραγόμενο προϊόν, 419 εκατ. ευρώ σε δαπάνες μισθοδοσίας και 22.385 θέσεις εργασίας ανά έτος. «Μέρος των συνολικών επιπτώσεων σχετίζεται με τον τομέα του τουρισμού και συγκεκριμένα, οι σχετικές ετήσιες επιπτώσεις των έργων του πολιτισμού του ΕΣΠΑ ανέρχονται σε 58,5 εκατ. ευρώ», αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, από τον μελετητή Σωτήρη Μπατζιά.
Τέλος, προβλήθηκε το βίντεο «Δράσεις πληροφόρησης και δημοσιότητας έργων πολιτισμού» σχετικά με χρηματοδοτούμενα από κοινοτικά ταμεία έργα, τα οποία είτε έχουν ολοκληρωθεί είτε βρίσκονται σε εξέλιξη, έχοντας συμβάλει στην καλή διατήρηση μνημείων και αρχαιολογικών χώρων, όπως η Ακρόπολη, η Αρχαία Μεσσήνη, η Καστροπολιτεία του Μυστρά και τα βυζαντινά μνημεία της Καστοριάς, στην ανέγερση νέων κτιρίων Πολιτισμού, όπως το Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, καθώς και στη βελτίωση και επέκταση υφιστάμενων μουσείων, όπως το Μουσείο «Στρατή Ελευθεριάδη-Teriade» στη Μυτιλήνη.