Ο αρχαιολογικός χώρος της Νικόπολης και το Μνημείο του Αυγούστου ως συναυλιακός χώρος συνεπήραν τον κορυφαίο Βέλγο καλλιτέχνη Βιμ Μέρτενς. «Είναι πραγματικά ένα μοναδικό μέρος, μια μοναδική πρόταση», είπε χαρακτηριστικά για το χώρο ο διάσημος πιανίστας, κόντρα τενόρος και μουσικολόγος, προσθέτοντας ότι η παράσταση τον γέμισε υπερηφάνεια και χαρά καθώς η μουσική σε αυτό τον τόπο έχει τον δικό της συμβολισμό. Η απόφασή του να δεχτεί θετικά την πρόταση και να δώσει συναυλία στην αρχαία Νικόπολη ήταν συνειδητή και, όπως ανέφερε, καθοριστικό ρόλο έπαιξαν σ’ αυτή τα ιστορικά γεγονότα που συνέβησαν πριν 20 αιώνες στην περιοχή.

Το Μνημείο του Αυγούστου, όπου έγινε η συναυλία, βρίσκεται σε περίοπτη θέση και δεσπόζει του αρχαιολογικού χώρου. Πρόκειται για μνημείο-τρόπαιο, το οποίο ανήγειρε ο Οκταβιανός σε ανάμνηση της νίκης του επί του Αντωνίου και της Κλεοπάτρας στη ναυμαχία του Ακτίου που σήμανε και την τελική επικράτηση της Ρώμης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ήταν η πρώτη φορά που ο χώρος άνοιξε για μια καλλιτεχνική εκδήλωση, την οποία συνδιοργάνωσαν η ΛΓ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Πρέβεζας – ‘Αρτας, η Π.Ε. Πρέβεζας, ο Δήμος Πρέβεζας και η μη κερδοσκοπική εταιρεία Preveza Jazz Festival.