Σκέπαστρα στον λόφο Καστά της αρχαίας Αμφίπολης καλύπτουν την είσοδο του ταφικού περιβόλου, προστατεύοντας τις Σφίγγες και τους αρχαιολόγους από την υπεριώδη ακτινοβολία αλλά και από τα περίεργα βλέμματα των επισκεπτών.
Οι αρχαιολόγοι, παρά τις υψηλές θερμοκρασίες, συνεχίζουν να εργάζονται με εντατικούς ρυθμούς, προχωρώντας εκατοστό εκατοστό, καθώς απομακρύνουν επιμελώς τους χωμάτινους όγκους που περιβάλλουν τα ευρήματά τους.
Η αστυνομική δύναμη που περιβάλλει την ανασκαφή ενισχύθηκε με σκοπό να την προστατέψει και από την περιέργεια των επισκεπτών που συρρέουν ολοένα και περισσότεροι στη Μεσολακιά προσπαθώντας να δουν τα σπάνια ευρήματα ακόμη και με ειδικούς τηλεσκοπικούς φακούς.
Η Μεσολακιά, μετά την πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, και τις τελευταίες αρχαιολογικές αποκαλύψεις, βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο. Στο καφενείο του μικρού χωριού η κίνηση είναι διαρκής και αυξημένη. Θέμα της συζήτησης: το αίνιγμα που κρύβουν οι Σφίγγες της αρχαίας Αμφίπολης. Η Μεσολακιά, που απασχολεί ξαφνικά ακόμα και την παγκόσμια κοινή γνώμη, είναι ένα μικρό χωριό που σε πολλούς χάρτες δεν αναγράφεται, με φιλήσυχους κατοίκους, κτηνοτρόφους και κυρίως γεωργούς. Τώρα, οι 300 μόνιμοι κάτοικοι διπλασιάζονται καθημερινά, με τους επισκέπτες από διάφορες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, που προσπαθούν να μάθουν κάτι περισσότερο για το μεγάλο μυστικό που κρύβει ο λόφος του Καστά. Ένα λόφο που πρωτοάγγιξε με την αρχαιολογική του σκαπάνη, πριν από πενήντα ολόκληρα χρόνια, ο αρχαιολόγος Δημήτρης Λαζαρίδης. Η τύχη όμως δεν ήταν με το μέρος του, καθώς τα ευρήματα που έφερε στο φως δεν προκάλεσαν ενδιαφέρον. Η πρώην στενή συνεργάτιδά του και νυν προϊσταμένη της ΚΗ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Κατερίνα Περιστέρη, από το 2012 συνέχισε τις ανασκαφές στο λόφο Καστά, ακολουθώντας όμως τελείως διαφορετική ανασκαφική πορεία, καθώς επέλεξε να ξεκινήσει περιμετρικά, στο κάτω μέρος του λόφου και όχι στην κορυφή.
Αρκετές εκατοντάδες χρόνια πριν, η Μεσολακιά αποτελούσε εμπορικό κομβικό σημείο, γιατί κάπου εδώ συναντιόνταν οι λεγόμενες «Εννέα Οδοί» που συνέδεαν ολόκληρο τον ορεινό όγκο του Παγγαίου με τις εκβολές του ποταμού Στρυμώνα, τις οποίες οι βασιλείς της εποχής χρησιμοποιούσαν ως δίοδο προς τη θάλασσα. Το λιμάνι της αρχαίας Αμφιπόλης, με την αρχαία λίμνη Κερκινίτιδα, που έφτανε σύμφωνα με τους ιστορικούς μέχρι τη σημερινή Ηράκλεια των Σερρών, βόρεια του νομού, ήταν το γνωστότερο λιμάνι της περιοχής. Από εκεί ξεκίνησε ο Μέγας Αλέξανδρος τη μεγάλη του εκστρατεία για να κατακτήσει την Ασία.
Η περιοχή του Παγγαίου είναι γνωστή σήμερα από τα σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματά της κυρίως στην Αμφίπολη, ενώ ο εκκλησιαστικός τουρισμός στην περιοχή, με τις βυζαντινές εκκλησίες και τα μοναστήρια, είναι αυτός που έχει μέχρι τώρα τον πρώτο λόγο. «Αν είναι όπως τα λένε, θα σωθεί όλη η περιοχή, όλος ο νομός Σερρών, η Μακεδονία και η Ελλάδα μας», υποστηρίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της τοπικής Κοινότητας Μεσολακιάς, Αθανάσιος Ζουρνατζής.