Ένα σπάνιο για την Ελλάδα εύρημα, ένα πήλινο δισκοπότηρο, ήρθε στο φως στην ανασκαφή του ναού του Κάστρου της Βελίκας, σύμφωνα με δημοσίευμα της Λένας Κισσάβου στην εφημερίδα «Ελευθερία».
Όπως διευκρινίζει ο καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Ιωάννης Βαραλής, «πρόκειται για ένα σπάνιο εύρημα, από την άποψη τόσο του τύπου του ποτηριού (ψηλό κολονάτο) όσο και του ότι είναι το μοναδικό αυτής της χρονολογίας (6ου αιώνα), που βρέθηκε στην Ελλάδα. Στο ίδιο σημείο, προστατευμένα μαζί του, βρέθηκαν ακόμη: σφραγίδα με επιγραφή και μαρμάρινη πλάκα για προσφορές στους μάρτυρες, στοιχεία που δείχνουν μαζί με τα άλλα ότι αυτή η εκκλησία ήταν σημαντική στη λατρεία της εποχής».
Η ανασκαφή στο Κάστρο Βελίκας διενεργείται κάθε καλοκαίρι από το 2011, υπό την ευθύνη του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και της 7ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Λάρισας. Φέτος, για πρώτη φορά, συμμετέχουν στην ανασκαφή και φοιτητές του Πανεπιστημίου του St. Andrews της Σκωτίας.
Παρουσίαση των ευρημάτων του ναού
Τα αποτελέσματα των φετινών ανασκαφικών ερευνών στην εκκλησία του Κάστρου Βελίκας, θα παρουσιαστούν σήμερα Πέμπτη 24 Ιουλίου, στις 9 το βράδυ, στο «Θέατρο Θάλασσας», που βρίσκεται στη θέση Πλατάνια, στη Βελίκα. Θα μιλήσουν ο καθηγητής κ. Ιωάννης Βαραλής και η προϊσταμένη της 7ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, κ. Σταυρούλα Σδρόλια.
Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης θα προβληθεί η ψηφιακή παραγωγή του σκηνοθέτη Αστέριου Γερογιάννη, για το έργο ανάδειξης του Κάστρου, που χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ.
Η εκδήλωση διοργανώνεται από την 7η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τον Δήμο Αγιάς. Αύριο, θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στο Κάστρο, από τους διοργανωτές, με σημείο συνάντησης τα Πλατάνια Βελίκας, στις 10 το πρωί.