Η Γενική Διευθύντρια της UNESCO, Ιρίνα Μπόκοβα ανακηρύχθηκε πρόσφατα επίτιμο μέλος της παλαιότερης στον κόσμο αδελφότητας ναυτικών, της «Αδελφότητας των Ναυτικών της Μπόκα 809» και έγινε η πρώτη γυναίκα στην ιστορία, στην οποία απονέμεται ο τιμητικός τίτλος.

Το τιμητικό δίπλωμα παρέδωσε στην κα Μπόκοβα σε ειδική εκδήλωση στην πόλη Κότορ του Μαυροβουνίου ο αντιναύαρχος της «Αδελφότητας των Ναυτικών της Μπόκα 809», Ιλίγια Ράντοβιτς.

Η Ιρίνα Μπόκοβα ευχαρίστησε για την τιμή και δήλωσε εντυπωσιασμένη από την Αδελφότητα και τη μακρά παράδοσή της που φτάνει σε βάθος 12 αιώνων.

«Εκτός από την προστασία της υλικής και της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, η UNESCO ασχολείται και με τη διαφύλαξη εγγράφων και θεωρώ ότι το καταστατικό της Αδελφότητας της Μπόκα, του 1463, πρέπει να προστατευτεί από την UNESCO», υπογράμμισε.

Η Αδελφότητα των Ναυτικών της Μπόκα στην πόλη Κότορ ιδρύθηκε το 809 και ήταν θρησκευτική οργάνωση και ταυτόχρονα οικονομική συντεχνία που συνέβαλε σημαντικά στη ζωή της πόλης, αναπτύσσοντας ανθρωπιστικό-κοινωνικό έργο και διαφυλάσσοντας την πολιτιστική ταυτότητα, τους παραδοσιακούς χορούς και τις φορεσιές. Επίσης είχε σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της ναυτιλίας.

Η κα Μπόκοβα σε επίσημη επίσκεψη στο Μαυροβούνιο και κατά την πρώτη επίσκεψή της στο Κότορ εξέφρασε μεγάλη ικανοποίηση για τη δυνατότητα που είχε να γνωρίσει τόσο τις αξίες της πόλης όσο και έναν από τους ομορφότερους κόλπους στον κόσμο, τον κόλπο της Μπόκα Κότορσκα, μοναδικό φυσικό λιμάνι της ακτής της Αδριατικής.

«Η προσεκτική βιώσιμη ανάπτυξη της πόλης είναι προτεραιότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης, του κράτους του Μαυροβουνίου και της UNESCO», ανέφερε η κα Μπόκοβα απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αν υπάρχει ενδεχόμενο διαγραφής του Κότορ, της μοναδικής πόλης του Μαυροβουνίου που είναι υπό την προστασία της UNESCO, από τον κατάλογο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς

«Υπάρχει ανησυχία, αλλά το Κέντρο για την Πολιτιστική Κληρονομιά και ειδικοί της UNESCO άγρυπνα παρακολουθούν τι και πώς γίνεται στο Κότορ. Αναζητούνται λύσεις με στόχο τη διαφύλαξη οικουμενικών αξιών, όχι μόνο στο Κότορ, αλλά και σε όλες τις άλλες τοποθεσίες παγκόσμιας κληρονομιάς. Άμεσος κίνδυνος διαγραφής από τον κατάλογο δεν υπάρχει», τόνισε η κα Μπόκοβα.