Μια πήλινη μήτρα της Ύστερης Κλασικής περιόδου, που παριστάνει την Αθηνά Χαλινίτιδα, αποτελεί το «Έκθεμα του Μήνα» για τον Ιούλιο του 2014 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας. Η μήτρα, που βρέθηκε το 1964 στην οδό Μικράς Ασίας κατά τη διάρκεια ανασκαφικών εργασιών, παρουσιάζεται σε βίντεο που φιλοξενείται στο YouTube.
Η θεά φορά κορινθιακό κράνος και πέπλο. Με το αριστερό χέρι κρατά δόρυ ενώ με το δεξί κρατάει αγγείο και προσφέρει θυσία σε βωμό.
Η λατρεία της Αθηνάς Χαλινίτιδας είναι κορινθιακής προέλευσης. Εκτός από την Αμβρακία λατρεύτηκε και σε άλλες αποικίες της Κορίνθου όπως είναι η Απολλωνία και η Επίδαμνος. Ο ιστορικός Παυσανίας αναφέρει ότι στην αγορά της αρχαίας Κορίνθου υπήρχε ναός αφιερωμένος στη λατρεία της και, σύμφωνα με τις φιλολογικές πηγές, στην Αμβρακία υπήρχε ιερό αφιερωμένο στη θεά Αθηνά.
Σύμφωνα με τη μυθολογία η θεά εμφανίστηκε στον ήρωα Βελλεροφόντη και του έδωσε το χρυσό χαλινό με τον οποίο δάμασε τον Πήγασο. Σε αυτό το περιστατικό οφείλεται το προσωνύμιο Χαλινίτιδα αλλά και η απεικόνιση, τόσο της θεάς όσο και του Πηγάσου, σε ασημένια νομίσματα της Κορίνθου και της Αμβρακίας.
Η μήτρα εκτίθεται στην αίθουσα Α του Αρχαιολογικού Μουσείου Άρτας.
Γενική επιμέλεια: Χριστίνα Μερκούρη (αρχαιολόγος, Προϊσταμένη ΛΓ΄ ΕΠΚΑ). Επιμέλεια: Ανθή Αγγέλη (αρχαιολόγος). Δημιουργία βίντεο: Χρήστος Βέργης (συντηρητής αρχαιοτήτων).