«Δικαιωμένος» ως προς την απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας, που ελήφθη την περασμένη εβδομάδα και αφορά τις αρχαιότητες στον Σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης, δηλώνει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ).
Συγκεκριμένα, ακυρώνεται η δίκη για την υπουργική απόφαση του πρώην αναπληρωτή υπουργού, Κ. Τζαβάρα, σχετικά με την απόσπαση και έκθεση σε άλλο χώρο των σημαντικών αρχαιοτήτων που βρέθηκαν στο Σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης.
«Η υπουργική απόφαση Τζαβάρα είχε, ήδη, καταστεί άκυρη στην πράξη, από τη στιγμή που η διεθνής επιστημονική κοινότητα, ο δήμος και οι πολίτες της Θεσσαλονίκης, καθώς και δεκάδες επιστημονικών και πολιτιστικών φορέων της χώρας, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων και πάλεψαν για να κρατήσουν ζωντανό το σπουδαίο μνημειακό σύνολο της βυζαντινής πόλης. Και το κατάφεραν», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
«Σήμερα, πλέον, η υπουργική απόφαση Τζαβάρα είναι άκυρη και τυπικά, σύμφωνα με το ΣτΕ, καθώς για το ίδιο θέμα εκδόθηκε άλλη απόφαση, η υπουργική απόφαση Παναγιωτόπουλου, την οποία, επίσης, καλείται να εξετάσει το ΣτΕ κατόπιν σχετικής προσφυγής του δήμου Θεσσαλονίκης».
Καταλήγοντας, ο ΣΕΑ καλεί τη νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ να πάρει θέση και να συμβάλει αποφασιστικά στη μόνη βιώσιμη λύση για τις αρχαιότητες και το έργο, ζητώντας:
«Να ξεκινήσουν και πάλι οι αρχαιολογικές εργασίες στο Σταθμό Βενιζέλου με ολοκλήρωση της ανασκαφής στο βυζαντινό μνημείο και διερευνητικές τομές στα υποκείμενα στρώματα, ώστε να βοηθηθεί η εξεύρεση της βέλτιστης λύσης προστασίας των αρχαιοτήτων. Οι τομές αυτές θα συμβάλουν στην εκπόνηση των μελετών.
»Να παύσει η ισχύ της Υπουργικής Απόφασης Παναγιωτόπουλου μέχρι να εκπονηθούν εμπεριστατωμένες και κοστολογημένες μελέτες για κάθε εναλλακτική λύση συνύπαρξης αρχαιοτήτων και σταθμού, όπως υποδεικνύει και η απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του ΣτΕ, σε συνεργασία με την 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, ξεκινώντας από την τεχνική λύση της διατήρησης των αρχαιοτήτων in situ εντός του σταθμού χωρίς τη μετακίνησή τους.
»Να καταστεί ο χώρος του Σταθμού Βενιζέλου επισκέψιμος σε συγκεκριμένες μέρες και ώρες, κάτι που θα προβάλλει διεθνώς τη Θεσσαλονίκη, ενώ ταυτόχρονα θα αναζωογονήσει την κίνηση στην περιοχή και θα ανακουφίσει τους παρακείμενους καταστηματάρχες. Η περιοχή γύρω από το Σταθμό Βενιζέλου αποτελεί εξέχοντα, μη αρκούντως αξιοποιημένο ακόμη μνημειακό χώρο-τουριστικό πόλο, ο οποίος μπορεί και πρέπει άμεσα να αποκτήσει χαρακτηριστικά κεντρικού πολιτιστικού χώρου της πόλης».