Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού φιλοξενεί για δεύτερη συνεχή χρονιά το Θερινό Πανεπιστήμιο Βυζαντινών Σπουδών που συνδιοργανώνουν η Σχολή Ανώτατων Σπουδών στις Κοινωνικές Επιστήμες του Παρισιού (Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales), το Centre d’Etudes Byzantines, Neo-Helleniques et Sud Européennes, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Δήμου Θεσσαλονίκης. Το φετινό θέμα «Άγιοι και Αμαρτωλοί στο Βυζάντιο» επιχειρεί να προσεγγίσει δύο αντίθετες τάσεις, της αγιότητας και της αμαρτίας.

Ο Πάολο Οντορίκο, Διευθυντής του Centre d’Etudes Byzantines, Neo-Helleniques et Sud Européennes, αναφέρει σχετικά με το θέμα που επιλέχθηκε: «Η άποψη που έχουμε διαμορφώσει για τον βυζαντινό κόσμο είναι πολύ συχνά επηρεασμένη από τις λογοτεχνικές αναπαραστάσεις και οι πηγές που διαθέτουμε μεταδίδουν την εικόνα ενός κόσμου ιδιαίτερα ευλαβούς, γεμάτου από ευσεβείς μοναχούς που ασχολούνται κατά κύριο λόγο με την άσκηση της πίστης. Εντούτοις, έστω και αν η μορφή του αγίου είναι ιδιαίτερα σημαντική, επειδή ενσαρκώνει όλες τις αξίες μιας κοινωνίας και πυροδοτεί οικονομικές και πολιτικές ανακατατάξεις, το Βυζάντιο απέχει πολύ από το να είναι ένα μεγάλο μοναστήρι. Η αμαρτία αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο μιας κοινωνίας που πάλλεται από ζωή και πόθο. Θα στρέψουμε λοιπόν την προσοχή μας στις δύο αυτές τάσεις, επιφανειακά αντίθετες, μα απόλυτα συμπληρωματικές».

Τα μαθήματα επιλέχθηκαν να παρακολουθήσουν 40 υπότροφοι από όλη την Ευρώπη, από την Κύπρο έως την Εσθονία, την Ιταλία έως την Ισπανία, τη Γερμανία έως την Ελλάδα, τα βαλκανικά κράτη, τις χώρες του Καυκάσου, τη Ρωσία, την Ουκρανία και τη Νότια Αμερική.

Η επίσημη έναρξη των μαθημάτων θα γίνει τη Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014 στις 19.00, στο αμφιθέατρο «Στέφανος Δραγούμης», με τη διάλεξη του καθηγητή Μεσαιωνικής Φιλολογίας του ΑΠΘ κ. Βασίλη Κατσαρού με θέμα «Αμαρτία και εξιλέωση στην καθημερινή ζωή του Βυζαντίου».

ΑΓΙΟΙ ΚΑΙ ΑΜΑΡΤΩΛΟΙ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ_ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ