Το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης σε συνεργασία με τον Σύλλογο Αποφοίτων ΑΠΘ παρουσιάζει την έκθεση «Arts and crafts in Greek antiquity: Selected finds from a royal necropolis in Northern Greece», που είχε διοργανωθεί τον περασμένο Νοέμβριο σε κεντρικό χώρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από την ευρωβουλευτή καθ. Χρυσούλα Σαατσόγλου-Παλιαδέλη, διευθύντρια της πανεπιστημιακής ανασκαφής στη Βεργίνα. Πρόκειται για μία φωτογραφική έκθεση με ευρήματα της ανασκαφής του ΑΠΘ στη Βεργίνα-Αιγές με αφορμή τα 75 χρόνια από την έναρξή της.
Η εικαστική περιήγηση στο ανάκτορο, το θέατρο, την αγορά και το νεκροταφείο των Αιγών συνοδεύεται με απεικονίσεις έργων γλυπτικής, μικρογλυπτικής, επιτύμβιων στηλών, κοσμημάτων, όπλων και τεφροδόχων αγγείων, που αντανακλούν τη μέγιστη σημασία του αρχαιολογικού χώρου για την ιστορία και τον πολιτισμό των αρχαίων Μακεδόνων και την καίρια συμβολή του ΑΠΘ στην ανασκαφή του.
Η έκθεση περιλαμβάνει 11 πάνελς (0,70×1 μ.) με φωτογραφίες μνημείων και ευρημάτων από τον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας. Ξεχωριστή θέση, ωστόσο, ανάμεσα στα εκθέματα κατέχουν οι αναπαραγωγές, σε φυσικό μέγεθος, των δύο μνημειακών τοιχογραφιών από τους βασιλικούς τάφους της Μεγάλης Τούμπας: της ζωφόρου με το κυνήγι λιονταριού από τον τάφο του Φιλίππου Β’, ψηφιακά επεξεργασμένης από τον Διευθυντή του Μουσείου Liebieghaus καθ. V. Brinkmann, και της Aρπαγής της Περσεφόνης από τον Άδη που κοσμεί το εσωτερικό του λεγόμενου Τάφου της Περσεφόνης, σε ψηφιοποιημένο αντίγραφο του αρχαιολόγου Γ. Μιλτσακάκη.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 18 Ιουνίου στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης η καθ. Χρυσούλα Παλιαδέλη δήλωσε: «Είμαι ευτυχής για το ότι η έκθεση που είχα τη δυνατότητα να παρουσιάσω στο πιο πολυσύχναστο σημείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στη διάρκεια της θητείας μου, μεταφέρεται αυτούσια στο ΜΜΣΤ, ως εκδήλωση του Συλλόγου Αποφοίτων του ΑΠΘ, προκειμένου να την επισκεφτούν και οι Έλληνες πολίτες. Σχεδόν χειροποίητη, αφού στήθηκε εξ ιδίων και με τη συμβολή της ομάδας μου στη Θεσσαλονίκη και τις Βρυξέλλες, η έκθεση υπηρέτησε με σοβαρότητα την προβολή του αρχαιολογικού χώρου της Βεργίνας στις Βρυξέλλες και ανέδειξε, χωρίς εθνικιστικές εξάρσεις, το ρόλο της μακράς πανεπιστημιακής ανασκαφικής δραστηριότητας στην αρχαιολογική επιστήμη, πλαισιώνοντας δράσεις μου ως ευρωβουλευτή, για την υποστήριξη από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς των ανθρωπιστικών σπουδών, γενικότερα, και των πανεπιστημιακών ανασκαφών, ειδικότερα».
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν σήμερα Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014, στις 19.30, και η έκθεση θα παραμείνει επισκέψιμη για το κοινό μέχρι την Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014.