Μια αναθηματική στήλη, αφιερωμένη στην Αρτέμιδα Περγαία, επέλεξαν ως «Έκθεμα του Μήνα» για τον Ιούνιο του 2014 το Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας και η ΛΓ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Πρέβεζας-Άρτας, το οποίο παρουσιάζουν σε βίντεο που φιλοξενείται στο YouTube.
Η Περγαία Άρτεμις ήταν παλιά ανατολική θεότητα η οποία συγχωνεύτηκε με την ελληνική Άρτεμη. Αρχικά λατρεύτηκε στην Πέργη της Παμφυλίας, που βρίσκεται στη Μικρά Ασία. Αργότερα η λατρεία αυτή διαδόθηκε στην Αλικαρνασσό, τη Ρόδο, τη Λίνδο και γενικά στο ΝΑ Αιγαίο.
Στην Αμβρακία η Άρτεμις λατρευόταν ως Ηγεμόνη, η θεά που οδηγούσε τους αποίκους στη νέα τους πατρίδα, ή ως Αγροτέρα, η θεά της άγριας φύσης. Με την αναθηματική στήλη του Αρχαιολογικού Μουσείου Άρτας διαπιστώνεται για πρώτη φορά λατρεία της Αρτέμιδος Περγαίας στην ηπειρωτική Ελλάδα, λατρεία η οποία πιθανότατα μεταφέρθηκε στην Αμβρακία από Κορίνθιους αποίκους.
Η στήλη είναι κατασκευασμένη από ασβεστόλιθο και χρονολογείται στο β’ μισό του 4ου αι. π.Χ. Συντηρήθηκε στα εργαστήρια συντήρησης του Αρχαιολογικού Μουσείου Άρτας και σήμερα εκτίθεται στην Αίθουσα Α του μουσείου.
Γενική επιμέλεια: Χριστίνα Μερκούρη (αρχαιολόγος, Προϊσταμένη ΛΓ΄ ΕΠΚΑ). Επιμέλεια: Ανθή Αγγέλη (αρχαιολόγος). Δημιουργία βίντεο: Χρήστος Βέργης (συντηρητής αρχαιοτήτων). Εκφώνηση κειμένου: Ανδρομάχη Μπαλαδήμα (αρχαιολόγος).