Έκκληση προς τους Έλληνες να συμβάλουν στην πανευρωπαϊκή προσπάθεια για τη συλλογή και ψηφιακή καταγραφή «ανείπωτων ιστοριών» για ανθρώπους και κειμήλια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου απευθύνει η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, η οποία συμμετέχει, με την υποστήριξη του Ιδρύματος «Στ. Νιάρχος», στο πρόγραμμα της ψηφιακής βιβλιοθήκης «Europeana 1914-1918».
Κατά τη διάρκεια των «Ημερών Συλλογής» θα συγκεντρωθούν από ημερολόγια και επιστολικά δελτάρια έως στολές, κράνη, μετάλλια και όποια άλλα αντιπροσωπευτικά προσωπικά αντικείμενα πολιτών που συμμετείχαν στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και παρέμειναν «κρυφά αρχεία», προφυλαγμένα μέσα στις οικογένειές τους.
Οι «Ημέρες Συλλογής» θα πραγματοποιηθούν στις 20 και 21 Ιουνίου στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (Πανεπιστημίου 32) και στις συνεργαζόμενες για το σκοπό αυτό δημόσιες Βιβλιοθήκες Βέροιας και Χανίων (27/6-28/6) καθώς και στις δημοτικές Βιβλιοθήκες Θεσσαλονίκης και Σερρών (27/6-28/6).
«Η ιστορία δεν καταγράφεται μόνο στα Μουσεία, τη διαμορφώνουν και οι προσωπικές αναμνήσεις του απλού κόσμου», σχολίασε ο διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος Φίλιππος Τσιμπόγλου, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα και καλώντας τις ελληνικές δημόσιες και δημοτικές βιβλιοθήκες «να κερδίσουν το στοίχημα των καιρών, που τις θέλει στη γωνία, χωρίς προϋπολογισμούς. Η συμμετοχή των πέντε βιβλιοθηκών στο πρόγραμμα “Europeana 1914-1918” αποδεικνύει ότι αυτές δρουν και φέρνουν αποτέλεσμα», είπε ο ίδιος. Διευκρίνισε επίσης ότι ο λόγος που επιλέχθηκε η συμμετοχή των συγκεκριμένων πέντε βιβλιοθηκών στο πρόγραμμα ήταν επειδή οι αντίστοιχες πόλεις σχετίζονται με γεγονότα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Εκατό χρόνια από την κήρυξη του Μεγάλου Πολέμου, που αργότερα ονομάστηκε Α’ Παγκόσμιος, τα φώτα των χωρών της Ευρώπης έχουν ανάψει με εκδηλώσεις και δράσεις, προκειμένου να φωτίσουν το μείζον γεγονός της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας ιστορίας, το οποίο προκάλεσε μαζικές σφαγές και όλεθρο και άλλαξε τη γεωπολιτική εικόνα της Ευρώπης.
Την εκστρατεία για την ψηφιακή καταγραφή των προσωπικών ιστοριών και κειμηλίων εκείνης της περιόδου, έχει ξεκινήσει η ψηφιακή βιβλιοθήκη, αρχείο και πινακοθήκη Europeana της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εδώ και τρία χρόνια από τη Γερμανία. Για μια διαφορετική προσέγγιση της πολιτιστικής ιστορίας, «συνδέοντας τις προσωπικές ιστορικές με την επίσημη ιστορία προκειμένου να αναδειχθεί η ευρωπαϊκή πολυμορφία της ίδιας χρονικής περιόδου», μίλησε, χαιρετίζοντας το πρόγραμμα επί ελληνικού εδάφους, η εκτελεστική διευθύντρια της Europeana, Ζιλ Κάζενς.
Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 20 χώρες και μέχρι στιγμής σαρώθηκαν, φωτογραφήθηκαν και ανέβηκαν στην ιστοσελίδα europeana.eu, περισσότερα από 60.000 αντιπροσωπευτικά αντικείμενα της προσωπικής ιστορίας απλών ανθρώπων, όπως και 600 ώρες κινηματογραφικού φιλμ τεκμηρίωσης, καθώς και 400.000 αντικείμενα από εθνικές συλλογές. Το πρόγραμμα είναι ανοιχτό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τη Wikipedia, από εκδότες, καθηγητές και κάθε ενδιαφερόμενο.