Έκθεση με έργα του σκιτσογράφου Γεωργίου Ψαρρόπουλου, με τίτλο «Ηθοποιοί – Σκηνοθέτες, Τραγουδιστές – Συνθέτες, στην Αθήνα του 20ού αιώνα», εγκαινιάζεται σήμερα, 28 Μαΐου 2014, στις 19.00, στο «Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών – Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία».

Στην έκθεση παρουσιάζονται 110 πορτρέτα σημαντικών Ελλήνων, με την καλλιτεχνική απόδοση και οπτική του κ. Ψαρρόπουλου. Ο δημιουργός προσεγγίζει την εικαστική του δημιουργία με απλά μέσα, παράγει όμως ενδιαφέροντα αισθητικά αποτελέσματα. Επεξεργάζεται υπαρκτές εικόνες: ηθοποιούς, σκηνοθέτες, τραγουδιστές, συνθέτες, που άφησαν το ίχνος τους στο καλλιτεχνικό στερέωμα της Αθήνας του 20ού αιώνα και, κατ’ επέκταση, της Ελλάδας. Αποδίδει με μαεστρία την ξεχωριστή έκφραση και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του καθενός, πάντα με σεβασμό, προσπαθώντας έτσι να ζωντανέψει την ψυχή τους. Αναπόφευκτα, σε κάθε έργο του εκφράζεται η δική του υποκειμενική ματιά, πέρα από τη ρεαλιστική προσέγγιση της ανθρώπινης μορφής.

Ο Γεώργιος Ψαρρόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα. Κείμενά του με ιστορικό και πολιτικό περιεχόμενο έχουν δημοσιευθεί σε καθημερινές αθηναϊκές εφημερίδες και τον περιοδικό τύπο. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με το καλλιτεχνικό σκίτσο προσωπικοτήτων του πολιτικού, πνευματικού, καλλιτεχνικού και αθλητικού κόσμου και τα σκίτσα τόπων και κτηρίων του αθηναϊκού κέντρου. ∆άσκαλοί του υπήρξαν οι Γιάκος, Τέτσης και Ηλιάδης. Έργα του βρίσκονται σε ατομικές συλλογές και σε μουσειακούς χώρους.

Την έκθεση επιμελήθηκε η ιστορικός τέχνης Μαράη Γεωργούση. Tον κατάλογο της έκθεσης επιμελήθηκαν ο ιστορικός Λεωνίδας Αργυρός και η φιλόλογος της γαλλικής γλώσσας Κατερίνα Γρηγοριάδη.

Πότε και πού

Από τις 28 Μαΐου έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2014. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή: 09:00-16:00 (Τρίτη κλειστά), Σάββατο, Κυριακή: 10:00-15:00.

Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών – Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία, Παπαρρηγοπούλου 5-7, Πλ. Κλαυθμώνος, Αθήνα (τηλ. 210 3231387).