Στο Ηράκλειο του Μεσοπολέμου, 3 μεγάλοι σεισμοί –το 1926, το 1930 και το 1935– προξένησαν μεγάλες ζημιές στο παλαιό Μουσείο Ηρακλείου και το πολύτιμο περιεχόμενό του.

Έφοροι αρχαιοτήτων Κρήτης και Διευθυντές του Μουσείου τα χρόνια αυτά διετέλεσαν αρχικά ο Στέφανος Ξανθουδίδης –μέχρι το θάνατό του το 1928– και έπειτα ο Σπυρίδων Μαρινάτος. Ο πρώτος χρονικά και μεγαλύτερος σεισμός, του 1926, είναι σχετικά γνωστός από τις καταγραφές του Arthur Evans στο Palace of Minos και αλλού, κυρίως για τα συμπεράσματα στα οποία οδηγήθηκε ο Άγγλος αρχαιολόγος για τις σεισμικές καταστροφές των μινωικών ανακτόρων. Οι υπόλοιποι σεισμοί είναι μάλλον άγνωστοι, όπως και τα αποτελέσματά τους στα εκθέματα του Μουσείου.

Με τη δημοσιοποίηση της υπηρεσιακής αλληλογραφίας της εποχής, ο λόγος δίνεται στους ίδιους τους πρωταγωνιστές των γεγονότων και σκιαγραφείται η προσωπικότητα του καθενός, από τον τιτάνιο αγώνα τους να διορθώσουν τις ζημιές και να αποτρέψουν περαιτέρω καταστροφές. Και όλα αυτά μέσα σε ένα σταθερά δυσμενές περιβάλλον που δημιουργούσε (και τότε) η οικονομική δυσπραγία του αρμόδιου υπουργείου.

«”Τα αρχαία μας ευρίσκονται εν κινδύνω…” Οι μεγάλοι σεισμοί του Μεσοπολέμου που έπληξαν το Ηράκλειο και το Μουσείο του, κατά τα έτη 1926, 1930 και 1935» είναι ο τίτλος της ομιλίας που θα δώσει ο αρχαιολόγος Γιώργος Τζωράκης (Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου) τη Δευτέρα 26 Μαΐoυ 2014, και ώρα 18:30.

Η ομιλία, την οποία διοργανώνει ο Σύλλογος Φίλων του Ιστορικού Αρχείου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, θα πραγματοποιηθεί στο κτίριο του Ιστορικού Αρχείου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας (Ψαρομηλίγκου 22, Θησείο).