Τα 50 χρόνια λειτουργίας της συμπληρώνει φέτος η Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή στην Ελλάδα, που από το 1964 ανασκάπτει και μελετά τα κατάλοιπα της αρχαίας πόλης της Ερέτριας. Η μοναδική μόνιμη ελβετική αποστολή εκτός εθνικών συνόρων γιορτάζει φέτος το σημαντικό αυτό γεγονός με ένα συνέδριο που ξεκινά την Πέμπτη 15 και ολοκληρώνεται την Παρασκευή 16 Μαΐου στο Μουσείο της Ακρόπολης.
Θέμα της η Ερέτρια, μια από τις πόλεις που συνέβαλαν στο μεγαλείο της αρχαίας Ελλάδας, ενώ και ο ρόλος που διαδραμάτισε στην ανακάλυψη του κόσμου της Μεσογείου και στη διάδοση του αλφαβήτου τον 8ο αι. π.Χ. υπήρξε καταλυτικός. Από αυτό το μακρινό παρελθόν η πόλη διατηρεί σημαντικά μνημεία, όπως το θέατρο, το ιερό του Απόλλωνα Δαφνηφόρου, δύο γυμνάσια, τα λουτρά, τις συνοικίες και το επιβλητικό τείχος, καθώς και πολλά μοναδικά κινητά ευρήματα.
Στις πρόσφατες αρχαιολογικές ανακαλύψεις της Σχολής συγκαταλέγονται ένα συγκρότημα ρωμαϊκών λουτρών, που χρησιμοποιήθηκε έως τον 3ο αι. μ.Χ. κι ένα οικοδόμημα με άγνωστη ακόμα λειτουργία που εντοπίστηκε δίπλα στο Γυμνάσιο. Επίσης, ένας ναός που ταυτίζεται πιθανότατα με το ιερό της Αμαρυσίας Αρτέμιδος και βρίσκεται 12 χλμ. από την Ερέτρια, ξακουστό υπαίθριο ιερό της αρχαιότητας και τόπος κατάληξης της πομπής των Ερετριέων που συμμετείχαν στα Αμαρύνθια, την ετήσια γιορτή προς τιμή της θεάς.
Στα 50 χρόνια λειτουργίας της η Ελβετική Σχολή ανακαίνισε στην Ερέτρια μια ιστορική οικία και τη μετέτρεψε σε σπίτι της ανασκαφής. Επιπλέον, χρηματοδότησε την επέκταση του τοπικού αρχαιολογικού μουσείου, την τοποθέτηση στεγάστρου για την προστασία του δαπέδου της οικίας με τα μωσαϊκά, την αγορά οικοπέδων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος για λογαριασμό του ελληνικού κράτους, τη διενέργεια ανασκαφών, τη μελέτη, τη συντήρηση και την ανάδειξη πολυάριθμων αρχιτεκτονικών καταλοίπων.
Στο συνέδριο, που έχει τίτλο «Ερέτρια-Διασταύρωση μονοπατιών» («Eretria – Crossing Paths»), θα συμμετέχουν ειδικοί επιστήμονες από διαφορετικές χώρες οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να μοιραστούν τις σκέψεις τους για τη συμβολή των ελβετικών ανασκαφών στην Ελλάδα. Μεταξύ των ομιλητών είναι και ο διαπρεπής Έλληνας ιστορικός, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Institute for Advanced Studies στο Princeton των ΗΠΑ, Άγγελος Χανιώτης, ο οποίος θα αναδείξει τις σχέσεις μεταξύ Εύβοιας και Κρήτης.