Έκθεση και συνέδριο με θέμα την ιστορία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και κατ΄ επέκταση της Αρχαιολογίας στην Ελλάδα του 19ου αιώνα, διοργανώνει η Διεύθυνση Εθνικού Αρχείου Μνημείων (ΔΕΑΜ) του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, φέρνοντας στο φως άγνωστα τεκμήρια που φυλάσσονται στο Αρχείο των Υπηρεσιών των Αρχαιοτήτων και αναδεικνύοντας τη σημασία του Αρχείου ως πηγή πολύτιμων πληροφοριών για την αρχαιολογική και την ιστορική έρευνα.

Κεντρικός θεματικός άξονας της έκθεσης είναι τόσο τα γεγονότα τα οποία, εκείνη την περίοδο, σημαδεύουν την πρώιμη διαδρομή της «ηρωικής» ελληνικής αρχαιολογίας, όσο και η πολύπλευρη δράση και το επίπονο έργο των πρωτοπόρων της Υπηρεσίας. Επίσης, θα παρουσιαστούν θέματα σχετικά με τη νομοθεσία, την προσπάθεια διάσωσης των αρχαιοτήτων από την εντονότατη τότε αρχαιοκαπηλική δραστηριότητα και την ανάδειξή τους μέσα σε μουσεία, ενώ θα αναπτυχθούν θέματα για την αρχαιολογική έρευνα και τα δημόσια έργα, για την ίδρυση και τη δράση της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας και των ξένων αρχαιολογικών σχολών, για την αντιμετώπιση των μεσαιωνικών μνημείων και τη βυζαντινή αρχαιολογία.

Την έκθεση θα συνοδεύει αναλυτικός κατάλογος. Παράλληλα, θα λειτουργεί σχετικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα με αντίστοιχο εκπαιδευτικό έντυπο. Τέλος, την έκθεση θα πλαισιώνει βιντεοπροβολή για την ιστορία και τις «περιπέτειες» του αρχειακού υλικού (μεταφορά, αποθήκευση, διάσωση, τεκμηρίωση).

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν τον Σεπτέμβριο, στο πλαίσιο τριήμερου επιστημονικού συνεδρίου με ανάλογο θέμα, ενώ προβλέπεται η έκδοση Πρακτικών σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή. Ήδη η ΔΕΑΜ έχει εξασφαλίσει τη συμμετοχή διακεκριμένων ομιλητών, που θα αξιοποιήσουν υλικό από το Αρχείο των Υπηρεσιών των Αρχαιοτήτων.