«Η κληρονομιά της μνήμης – 60 χρόνια Σύμβαση της Χάγης» είναι η θεματική του φετινού εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μνημείων και Χώρων (18 Απριλίου). Το πρόγραμμά του και τις εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί με αφορμή τον εορτασμό ανακοίνωσε το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου.
Έτσι, στις 18 Απριλίου 2014, θα είναι ελεύθερη η είσοδος στους εξής αρχαιολογικούς χώρους και αρχαία μνημεία: Αρχαιολογικός χώρος Ταμασσού-Πολιτικό, «Βασιλικό Παρεκκλήσι» της Αγίας Αικατερίνης (Πυργά), Αρχαιολογικός χώρος Κιτίου (Λάρνακα), Νεολιθικός Οικισμός Χοιροκοιτίας, Αρχαιολογικός χώρος Τέντας (Καλαβασός), Αρχαιολογικός χώρος Κουρίου και Ιερόν Απόλλωνα Υλάτη στο Κούριο (Επισκοπή), Μεσαιωνικό Κάστρο στο Κολόσσι, Αρχαιολογικός χώρος Αμαθούντας (Άγιος Τύχωνας), Αρχαιολογικός χώρος «Ψηφιδωτά» και Νεκρόπολη «Τάφοι των Βασιλέων» (Κάτω Πάφος), Αρχαιολογικός χώρος Παλαιπάφου (Κούκλια), Αρχαιολογικός χώρος Αγίου Γεωργίου (Πέγεια) και Μεσαιωνικό Κάστρο Πάφου.
Στο πλαίσιο των εορτασμών της Διεθνούς Ημέρας Μνημείων και Χώρων το Τμήμα Αρχαιοτήτων διοργανώνει και τις ακόλουθες εκδηλώσεις:
— 11 Απριλίου-31 Ιουλίου 2014: Περιοδική έκθεση «Από τον κόσμο των πουλιών της Κύπρου» στο Κέντρο Επισκεπτών του Αρχαιολογικού Χώρου Κάτω Πάφου.
— Πέμπτη 24 Απριλίου 2014 (18:30): Διάλεξη από τον δρα Nicholas Stanley-Price με θέμα «Πόλεμος, καταστροφή και “ανακατασκευή” της πολιτιστικής κληρονομιάς» και φωτογραφική έκθεση με θέμα «Η Καταστροφή της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς στα Κατεχόμενα» στη Μεσαιωνική Αίθουσα Καστελιώτισσας.
— Παρασκευή 25 Απριλίου 2014: 18:00 Ξενάγηση στο Αρχαίο Κίτιον, 18:30 «Η Αρχαιολογία της Λάρνακας: πρόσφατες εξελίξεις». Ομιλητές: Δρ Γιώργος Γεωργίου (Τμήμα Αρχαιοτήτων), Δρ Άννα Σατράκη (Τμήμα Αρχαιοτήτων), Δρ Sabine Fourrier (Γαλλική Αποστολή στο Κίτιον), Δρ Karin Nys (Βελγική Αρχαιολογική Αποστολή στη Δρομολαξιά-Βυζακιά «Χαλά Σουλτάν Τεκκέ»).
Το κοινό μπορεί να προμηθευτεί ειδικό έντυπο με τις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μνημείων και Χώρων στα κατά τόπους αρχαία μνημεία, αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία του Τμήματος Αρχαιοτήτων Κύπρου.
Η θεματική του εορτασμού
Η 18η Απριλίου, από το 1983 όταν και θεσπίστηκε από την UNESCO ως η Διεθνής Ημέρα Μνημείων και Χώρων, μετά από πρόταση του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Χώρων (ICOMOS), μη Κυβερνητικού Οργανισμού υπεύθυνου για τη διατήρηση και προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, γιορτάζεται κάθε χρόνο με εκδηλώσεις που σκοπό έχουν την ευαισθητοποίηση του κοινού για την πολιτιστική κληρονομιά. Οι πολίτες ενθαρρύνονται μέσα από διάφορες δραστηριότητες να γνωρίσουν και να εκτιμήσουν την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου τους, σε όλες τις εκφάνσεις της. Στο πλαίσιο αυτό, κάθε χρόνο, προωθείται διαφορετική θεματική, με σκοπό οι εκδηλώσεις για εορτασμό της ημέρας να επικεντρώνονται γύρω από αυτή. Η θεματική της φετινής χρονιάς είναι «Κληρονομιά της Μνήμης – 60 χρόνια Σύμβαση της Χάγης».
Σκοπός της φετινής ημέρας είναι να γνωστοποιηθούν στο κοινό οι υποχρεώσεις και οι πρόνοιες για όλα τα κράτη-μέλη που απορρέουν από τη Σύμβαση της Χάγης και τα δύο πρωτόκολλά της. Η Σύμβαση της Χάγης αποτελεί την πρώτη και μοναδική διεθνή σύμβαση που έχει θεσμοθετήσει τις υποχρεώσεις και τις κατευθυντήριες γραμμές που πρέπει να λαμβάνονται από τα κράτη-μέλη και το στράτευμά τους σε περίπτωση ένοπλης σύρραξης. Η πολιτιστική κληρονομιά ενός τόπου, ανεξαρτήτως εθνικού ή θρησκευτικού προσανατολισμού, πρέπει να παραμένει ανέπαφη στο χρόνο, σε περίπτωση μίας ένοπλης σύρραξης, για να κληροδοτείται ως ιστορικό τεκμήριο της οικουμενικής ιστορίας της ανθρωπότητας στις επόμενες γενεές.