Eπισκόπηση των μέχρι σήμερα διαθέσιμων δεδομένων της αρχαιολογικής έρευνας στη Σαμοθράκη που αναφέρεται στην προϊστορία του νησιού και τη θεώρησή τους στο πλαίσιο του ευρύτερου γεωγραφικού χώρου που αποτελείται από τα νησιά Ίμβρο, Τένεδο, Λήμνο, Θάσο και τα απέναντι ηπειρωτικά παράλια θα κάνει ο Προϊστάμενος της ΙΘ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Δημήτρης Μάτσας σε διάλεξή του στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών.
Ως προϊστορία της Σαμοθράκης θεωρείται η περίοδος από το τρίτο τέταρτο της 6ης χιλιετίας π.Χ. κατά την οποία τεκμηριώνεται η πρώτη εγκατάσταση στον προϊστορικό οικισμό Μικρό Βουνί της νοτιοδυτικής παραλίας, με τις σημερινές γνώσεις μας και στο νησί γενικότερα, μέχρι την άφιξη των Ελλήνων αποίκων τον 7ο και στις αρχές του 6ου αι. π.Χ.
Ο κ. Μάτσας αρχικά θα επιχειρήσει μια προσέγγιση της νησιώτικης αρχαιολογίας του βορειοανατολικού Αιγαίου, η οποία περιλαμβάνει και τον Άγιο Ευστράτιο με λιγοστή μέχρι σήμερα αρχαιολογική πληροφόρηση. Στη συνέχεια, όπως αναφέρει στην ανακοίνωση της ομιλίας του: «Όσον αφορά τη Σαμοθράκη, η διάρθρωση του θέματος αποτελείται από τρία μέρη, που παρουσιάζονται από το μεταγενέστερο στο πρωιμότερο τμήμα της πολιτιστικής τροχιάς του νησιού: 1. Ο Θρακικός αποικισμός με βάση τα δεδομένα από την ανασκαφή στη θέση Βρυχός στο δυτικό τμήμα και την επιφανειακή έρευνα στο υπόλοιπο νησί. 2. Η Μινωική σχέση, όπως είναι γνωστή μέχρι σήμερα από τα ανεσκαμμένα στρώματα της Μέσης Χαλκοκρατίας στο Μικρό Βουνί. 3. Η Νεότερη Νεολιθική περίοδος, όπως τεκμηριώνεται στρωματογραφικά με βάση την κεραμική και τις 14C-χρονολογήσεις από την παραπάνω θέση».
Η διάλεξη, με τίτλο «Samothrace and the NE Aegean in Prehistory», θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 10 Απριλίου 2014 και ώρα 19.00, στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών (Cotsen Hall, Αναπήρων Πολέμου 9, Αθήνα).