Η κοπέλα φόρεσε με ανυπομονησία την παραδοσιακή νυφιάτικη στολή, που την έκανε να αισθάνεται ακόμα πιο όμορφα την ημέρα του γάμου της, στο χωριό Χλωμό της Βορείου Ηπείρου. Η βελούδινη στολή με τα χρυσά και τα μοβ κεντήματα τοποθετήθηκε προσεκτικά στο μπαούλο και μαζί με τα υπόλοιπα υπάρχοντα ταξίδεψε στις ΗΠΑ, συνοδεύοντας την προσπάθεια της κατόχου της να δημιουργήσει μια καλύτερη ζωή. Πολλά χρόνια μετά, η δισέγγονη της νύφης εμπιστεύτηκε τη στολή στο Εθνικό Ελληνικό Μουσείο (National Hellenic Museum) στο Σικάγο και είναι μια από αυτές που μπορεί να δει ο επισκέπτης της έκθεσης «Νήματα της Παράδοσης» (Threads of Tradition).
Η έκθεση, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τα μέσα Μαΐου, περιλαμβάνει 18 παραδοσιακές στολές από τη Συλλογή του Εθνικού Ελληνικού Μουσείου σε φυσικό μέγεθος και 100 μινιατούρες-πιστά αντίγραφα στολών.
Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η πρόεδρος του Μουσείου Κόνι Μουρτουπάλας, η έκθεση αναδεικνύει τη συμβολή του Μουσείου στην καταγραφή και διατήρηση της ελληνικής παρουσίας στις ΗΠΑ, αλλά και της ιστορίας μιας οικογένειας. Η ίδια υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη ποικιλία με παραδοσιακές στολές στην Ευρώπη, καθώς λόγω του ιδιόμορφου γεωγραφικού ανάγλυφου (ορεινές περιοχές, νησιά) δύο κοντινές περιοχές μπορεί για αιώνες να μην είχαν άμεση επικοινωνία, να μην αλληλοεπηρεάζονταν.
Μια στολή που δυσκόλεψε τους ειδικούς του Μουσείου στην ταυτοποίησή της βρέθηκε τελικά ότι είναι από την Αρκαδία (απ’ όπου κατάγονται πολλοί Έλληνες του Σικάγου) και πιο συγκεκριμένα από τη Νεστάνη. Η ιδιαίτερη αυτή στολή θυμίζει τα ρούχα της δεκαετίας του 1970 και αποτελείται από μακριά φούστα σε μπλε και άσπρο ψιλό καρό με φραμπαλάδες και ζακέτα.
Μεταξύ των στολών που εκτίθενται είναι και η νυφική του Μετσόβου, που έχει την ιδιαιτερότητα ότι συνδυάζει το μακρύ ροζ μεταξωτό φόρεμα με το μάλλινο βαρύ σεγκούνι (πανωφόρι).
Μια ομογενής από την Αριζόνα εμπιστεύτηκε στο Μουσείο τη στολή του Μακεδονομάχου που απέκτησε για να τιμήσει τον πατέρα της, ο οποίος, εμπνευσμένος από τα κατορθώματα του Παύλου Μελά, μετέβη από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα για να πολεμήσει στο πλευρό των συμπατριωτών του.
Η έκθεση αναδεικνύει, επιπλέον, την επιρροή που άσκησαν οι παραδοσιακές στολές σε σύγχρονους σχεδιαστές μόδας. Περιλαμβάνει επτά ρούχα των σχεδιαστών του οίκου μόδας «Νίκος-Τάκης», που ενσωματώνουν παραδοσιακά μοτίβα.
Το Εθνικό Ελληνικό Μουσείο, το οποίο επισκέφθηκε πρόσφατα ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κυριάκος Γεροντόπουλος, βρίσκεται στην περιοχή Greek Town του Σικάγου και είναι το μοναδικό που δεν έχει τοπικό χαρακτήρα, αλλά καταγράφει και αναδεικνύει την παρουσία των Ελλήνων σε όλη την επικράτεια των ΗΠΑ. Όπως επισήμανε η κ. Μουρτουπάλας, το Μουσείο υπήρχε ως ιδέα από το 1983, ωστόσο το 2011 απέκτησε τετραώροφο ιδιόκτητο σύγχρονο και τεχνολογικά εξοπλισμένο κτίριο, με χώρους για εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, βιβλιοθήκες και αρχεία.