Μια έκθεση αφιερωμένη στους αρχαίους δεσμούς μεταξύ της Ελλάδας και της Ιταλίας, αλλά και στη σημασία του ελληνικού και του ρωμαϊκού πολιτισμού για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό και την ευρωπαϊκή ενότητα, άνοιξε τις πόρτες της στις 28 Μαρτίου στο Προεδρικό Μέγαρο Quirinale της Ρώμης. Η έκθεση, με τίτλο «Κλασικισμός και Ευρώπη: Το ευρωπαϊκό πεπρωμένο της Ελλάδας και της Ιταλίας», καταδεικνύει τη σημασία του ελληνικού και του ρωμαϊκού κόσμου στη διαμόρφωση της σύγχρονης ευρωπαϊκής πολιτιστικής ταυτότητας.
Η έκθεση παρουσιάζει είκοσι πέντε αριστουργήματα από τα σημαντικότερα μουσεία της Ελλάδας και της Ιταλίας, τα οποία αναδεικνύουν τα ιδανικά της ελευθερίας και της δημοκρατίας που διαμόρφωσαν τον ελληνικό πολιτισμό, καθώς και τον βαθιά ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα του. Έντεκα από αυτά προέρχονται από συλλογές ελληνικών μουσείων και είναι αντιπροσωπευτικά της ελληνικής τέχνης από την προϊστορική περίοδο έως τον 20ό αιώνα.
Τα ελληνικά εκθέματα περιλαμβάνουν ορισμένα εμβληματικά έργα από τα σημαντικότερα μουσεία της χώρας: το ανάγλυφο της «Σκεπτομένης Αθηνάς» από την Ακρόπολη (460 π.Χ., Μουσείο Ακρόπολης), μία πήλινη πινακίδα Γραμμικής Β από την Πύλο (τέλη του 13ου αιώνα, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο), δύο κυκλαδικά ειδώλια από τη Νάξο (3000 π.Χ., Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο), ένα ρυτό σε σχήμα ταυροκεφαλής από το ανάκτορο της Ζάκρου (Μινωική περίοδος, Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου). Η συλλογή περιλαμβάνει επίσης αριστουργήματα της ελληνικής ζωγραφικής, όπως την «Παναγία Ελεούσα» του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, καθώς και τον «Άγιο Πέτρο» του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, από την Εθνική Πινακοθήκη.
Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, στο πρώτο εξάμηνο του 2014, και της διαδόχου Ιταλικής Προεδρίας, στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, που ονομάστηκε «Έτος της Μεσογείου» από τις δύο προεδρίες. Θα παρουσιαστεί στη Ρώμη ως τις 15 Ιουλίου και στη συνέχεια θα μεταφερθεί στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αθήνα.