Η ανεύρεση μιας ενεπίγραφης βάση αγάλματος από μάρμαρο Υμηττού μετά από δοκιμαστική τομή ακριβώς μπροστά από την Ποικίλη Στοά, η οποία αναφέρεται σε πρόγονο του Ηρώδη Αττικού, που υπηρέτησε ως άρχοντας και ιερέας του Απόλλωνα επανειλημμένα μεταξύ 42 και 10 π.Χ., φαίνεται ότι επιβεβαιώνει τις υποθέσεις: το σημείο αυτό –μπροστά από τη Στοά– προσφερόταν για την τοποθέτηση αναμνηστικών μνημείων.

Δεν είναι άλλωστε περίεργο, καθώς η Ποικίλη Στοά, διακοσμημένη με περίφημα έργα ζωγραφικής και όπλα από στρατιωτικές επιτυχίες, ήταν από τα πιο δημοφιλή κτίρια της αρχαίας Αθήνας. Τέλος, μια από τις πλάκες που επικάλυπταν τη βόρεια κοίτη του ποταμού Ηριδανού ήρθε στην επιφάνεια κατά τη διάρκεια μιας δεύτερης δοκιμαστικής τομής, που πραγματοποιήθηκε στα νότια και εντός της Στοάς.

Αυτά είναι μερικά μόνο από τα τελευταία δεδομένα για τις ανασκαφές στην Αρχαία Αγορά της Αθήνας που παρουσιάστηκαν την περασμένη Παρασκευή (14 Μαρτίου 2014) από τον διευθυντή της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, James C. Wright, στο πλαίσιο του απολογισμού του έργου της Σχολής για το 2013.

Όσον αφορά την αρχαία Κόρινθο, μετά από περισσότερα από 100 χρόνια ανασκαφών, η Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών επικεντρώνεται πλέον περισσότερο στη συντήρηση και ανάδειξη. Όπως της Πειρήνης Κρήνης, που χρησιμοποιούνταν από την αρχαιότητα ως τον 19ο αιώνα, και της Νότιας Στοάς, για τις οποίες, σύμφωνα με τη Σχολή, έχουν εκπονηθεί μελέτες και έχουν κατατεθεί στη ΛΖ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, ώστε η επαναφορά τους να τις καταστήσει προσβάσιμες και αναγνωρίσιμες από το κοινό.

Η συντήρηση του ψηφιδωτού στη Νότια Στοά που αναπαριστά τους ιερείς των Ισθμίων Αγώνων έχει ήδη ολοκληρωθεί, καθώς εξασφαλίστηκαν οι πόροι για τον σκοπό αυτό, ενώ αναμένεται η επανατοποθέτηση στην αρχική του θέση κάτω από στέγαστρο. Τέλος, συνεχίζεται η συντήρηση της φράγκικης περιοχής, η οποία, μόλις ολοκληρωθεί, θα «καλωσορίζει» τον επισκέπτη μετά την έξοδό του από το μουσείο. Το υψόμετρο που βρίσκεται ξεπερνά εκείνο της ρωμαϊκής αγοράς, δίνοντας με την έκταση που καταλαμβάνει μια καλή εντύπωση του μεγέθους της μεσαιωνικής πόλης της Κορίνθου.