Ο Οργανισμός Πολιτισμού και Ανάπτυξης «ΝΕΟΝ» του Δημήτρη Δασκαλόπουλου, που δραστηριοποιείται στον χώρο του πολιτισμού με κεντρικό άξονα τη Σύγχρονη Τέχνη, ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου, τη συνεργασία του με το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), καθώς και το σύνολο των δράσεών του για το 2014.
«Είναι σημαντική η συνεργασία και η σύμπτωση που καταφέραμε για τις ανάγκες του ΕΜΣΤ. Θεωρώ ότι η οικονομική ενίσχυση του ιδρύματος ΝΕΟΝ και προσωπικά του κ. Δασκαλόπουλου, δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητη, η οποία είναι για όλες τις δράσεις περίπου 300.000 ευρώ ετησίως, άρα για μία τριετία περίπου 1.000.000 ευρώ. Όμως για μένα το πιο σημαντικό είναι ότι συζητήσαμε τις ανάγκες και τον προσανατολισμό, υπήρξε σύμπτωση και είδαμε ότι έχουμε κοινό στόχο. Και ο κοινός στόχος είναι η ανάπτυξη της σύγχρονης τέχνης στον τόπο και η ανάπτυξη του ΕΜΣΤ, που έχει πια μια ιστορία» είπε η διευθύντρια του ΕΜΣΤ, Άννα Καφέτση.
Αναφερόμενη στο κτίριο του ΕΜΣΤ που θα παραδοθεί την επόμενη εβδομάδα και θα ξεκινήσει να λειτουργεί κανονικά τον Μάιο, η κ. Καφέτση τόνισε: «Το κράτος και το υπουργείο Πολιτισμού οφείλουν να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητά του και τη λειτουργία του και αυτά δεν έχουν ακόμη εξασφαλιστεί. Αυτή τη στιγμή δεν έχει λυθεί το ζήτημα των προσλήψεων του αναγκαίου προσωπικού και επίσης δεν έχουν εξασφαλιστεί οι πόροι που θα μπορέσουμε να καλύψουμε έστω τα λειτουργικά έξοδα. Χρειαζόμαστε ακόμη 1.400.000 ευρώ έως το τέλος του 2014, πέραν των 400.000 ευρώ που έχουν εγκριθεί. Όπως όλοι αντιλαμβάνονται με 400.000 ευρώ δεν μπορεί το υπουργείο να ανοίξει το κτίριο των 20.000 τετραγωνικών μέτρων».
Ο ιδρυτής του Οργανισμού ΝΕΟΝ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, εξέφρασε τη χαρά του που το ΕΜΣΤ παραδίδεται στους πολίτες, αναγνώρισε τη συνεισφορά της κ. Καφέτση λέγοντας ότι «η δική της επιμονή και υπομονή υπήρξε σίγουρα η κινητήρια και σταθερή δύναμη που έφερε το έργο στην ολοκλήρωσή του», και επισήμανε: «Η Αθήνα έχει ανάγκη ενός Μουσείου σύγχρονης τέχνης διεθνών προδιαγραφών, αντάξιο των μεγάλων αντίστοιχων μουσείων του εξωτερικού. Στο πρόγραμμα δράσεων του ΝΕΟΝ, η συνεργασία με το ΕΜΣΤ αποτελεί κεντρικό πυλώνα. Ανυπομονώ να δω το νέο ΕΜΣΤ να ανοίγει τις πύλες του στο μεγάλο κοινό και είμαι βέβαιος ότι θα αποτελέσει ένα θεσμό διεθνών προδιαγραφών, αντάξιο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, ζωντανή εστία των δυνάμεων δημιουργίας που εξακολουθεί να διαθέτει αυτός ο τόπος».
Ο Οργανισμός ΝΕΟΝ, με στόχο την ανάδειξη και την κατανόηση της σύγχρονης τέχνης, σε συνεργασία με το ΕΜΣΤ, θα αναθέσει σε διεθνείς καλλιτέχνες τη δημιουργία ενός έργου το οποίο θα εκτίθεται στη στέγη του Μουσείου, από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο. Η πρώτη ανάθεση έγινε στην Ελληνίδα καλλιτέχνιδα ∆ιοχάντη. Επίσης, θα οργανώνει και θα χρηματοδοτεί περιοδικές εμβληματικές εγκαταστάσεις από διεθνή μουσεία και τη Συλλογή ∆. ∆ασκαλόπουλου. Παράλληλα, ο ΝΕΟΝ θα χρηματοδοτήσει προγράμματα εκπαίδευσης Επιμελητών Εκθέσεων, θα ενισχύσει τη βιβλιοθήκη του ΕΜΣΤ και θα διοργανώσει εκπαιδευτικά προγράμματα στο ΕΜΣΤ για τα σχολεία.
Στο πρόγραμμα του Οργανισμού για το 2014 εντάσσεται η διοργάνωση έκθεσης, από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο, µε τη συµµετοχή Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη, υπό την επιµέλεια της Iwona Blazwick, διευθύντριας της Whitechapel Gallery. Ακόμα, το Σεπτέμβριο θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα το έργο του διάσηµου Βερολινέζου καλλιτέχνη Tino Sehgal, «This Progress», στη Ρωµαϊκή Αγορά, το οποίο καλεί τους επισκέπτες του συγκεκριμένου χώρου σε µια συζήτηση µε άτοµα από διαφορετικές γενιές και ηλικίες, με βασική ερώτηση: «Τι είναι πρόοδος;». Τέλος, μέσα από πρωτοποριακά εκπαιδευτικά προγράµµατα και τη δηµιουργία ενός δικτύου διεθνών συνεργασιών και ανταλλαγών, ο ΝΕΟΝ στοχεύει στο να καλλιεργήσει τη σχέση των νέων µε τη σύγχρονη τέχνη.
«Επενδύω στον πολιτισμό με την πεποίθηση ότι είναι βασικό στοίχημα προόδου και ανάπτυξης για μια χώρα με τη δική μας ιστορία. Αφετηρία μου είναι η σύγχρονη τέχνη, επειδή εκφράζει τη δημιουργικότητα του σήμερα, επειδή απευθύνεται όχι στα μάτια αλλά στις συνειδήσεις, επειδή μπορεί όχι να τέρψει, αλλά να αφυπνίσει, να προβληματίσει και να κινητοποιήσει. Ο ΝΕΟΝ φιλοδοξεί να φέρει τη σύγχρονη τέχνη κοντά στο ευρύ κοινό, να την κάνει μέσο διαλόγου, συμμετοχής και επικοινωνίας. Στο πλαίσιο αυτό αποδίδω ιδιαίτερη σημασία στη δημιουργία και λειτουργία του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης», τόνισε ο κ. Δασκαλόπουλος.