Την άφιξη στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη δύο Ιταλών εμπειρογνωμόνων από το Κεντρικό Ινστιτούτο για την Αποκατάσταση και Διατήρηση της Κληρονομιάς των Βιβλιοθηκών και των Αρχείων, οι οποίοι θα αποτιμήσουν τις ζημιές στο Κρατικό Αρχείο της Βοσνίας, στη διάρκεια των βίαιων διαδηλώσεων, ανήγγειλε ο πρέσβης της Ιταλίας στο Σαράγεβο, Ρουγκέρο Κορίας.

Η πρωτοβουλία υλοποιείται με τη στήριξη της UNESCO και τη συνεργασία των υπουργείων Εξωτερικών και Πολιτιστικών Αγαθών, Δράσεων και Τουρισμού της Ιταλίας, εξήγησε ο Ιταλός πρέσβης, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι χάρη στους Ιταλούς ειδικούς θα είναι δυνατή η διασφάλιση μέτρων αναγκαίων για τη διάσωση μέρους της πολιτιστικής κληρονομιάς της Βοσνίας.

Η αποστολή θα κάνει αποτίμηση των ζημιών στο Κρατικό Αρχείο της Βοσνίας που προκλήθηκε από πυρκαγιά, η οποία έπληξε το κτίριο της τριμερούς προεδρίας της χώρας στη διάρκεια των διαδηλώσεων και των αναταραχών και θα δώσει κατευθύνσεις για την προστασία του αρχειακού υλικού που υπέστη φθορές.

Στόχος των Ιταλών ειδικών είναι να κάνουν πρωτίστως αποτίμηση των ζημιών στα αρχεία του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα που φυλάσσονται στο Κρατικό Αρχείο και να διατυπώσουν συστάσεις για τη λήψη μέτρων επείγουσας αποκατάστασής τους και για τη μεταφορά σε ασφαλή χώρο της αρχειακής κληρονομιάς της Βοσνίας.

Το Κεντρικό Ινστιτούτο για την Αποκατάσταση και Διατήρηση της Κληρονομιάς των Βιβλιοθηκών και των Αρχείων δημιουργήθηκε το 2007 από τη συνένωση του Κεντρικού Ινστιτούτου Παθολογίας των Βιβλίων, το οποίο ιδρύθηκε το 1938, και του Κέντρου για την αναπαραγωγή φωτογραφιών και την αποκατάσταση των κρατικών αρχείων που ιδρύθηκε το 1963.

Ο διευθυντής του αρχείου, Σάμπαν Ζαχίροβιτς δήλωσε πρόσφατα σε δημοσιογράφους που επισκέφθηκαν τους χώρους, όπου φυλάσσονταν τα κρατικά αρχεία στο κτίριο της προεδρίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, ότι μέρος των εγγράφων καταστράφηκε, ότι δεν είναι δυνατή η αποκατάστασή τους και ότι είναι σε εξέλιξη η διαδικασία αποτίμησης της ζημιάς.

«Κάηκαν εντελώς 15.000 έγγραφα του Δικαστηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα της Βοσνίας», τόνισε ο κ. Ζαχίροβιτς, προσθέτοντας ότι πρόκειται για τις αποφάσεις του δικαστικού σώματος, που ιδρύθηκε μετά τη Συμφωνία του Ντέιτον και έχει αποστολή να αποφασίζει για υποθέσεις παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα.

Στο Κρατικό Αρχείο της Βοσνίας φυλάσσονταν συλλογές εγγράφων και δώρων από την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, πρωτότυπα έγγραφα από την εποχή της Αυστροουγγρικής μοναρχίας, έγγραφα από την περίοδο ανάμεσα στους δύο Παγκόσμιους Πολέμους, της περιόδου του Ανεξάρτητου Κράτους της Κροατίας και σημαντικά έγγραφα της περιόδου μετά το 1945.