Το βιβλίο «Άρια. Ο κόσμος από την αρχή» του συγγραφέα Δημήτρη Στεφανάκη, θα παρουσιάσουν το Νομισματικό Μουσείο και οι Εκδόσεις Ψυχογιός το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014 και ώρα 17.00, στην Αίθουσα των Εσπερίδων του Ιλίου Μελάθρου (Πανεπιστημίου 12).

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος, τη συζήτηση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Τίνα Μανδηλαρά (εφημ. Πρώτο Θέμα), η οποία θα συνομιλήσει με τον Δημήτρη Στεφανάκη για το βιβλίο του. Τη συζήτηση θα πλαισιώσουν ο Νίκος Βατόπουλος, δημοσιογράφος της εφημερίδας Καθημερινή, ο οποίος θα εστιάσει στην αρχιτεκτονική της Αθήνας του μεσοπολέμου και στον τρόπο που συνομιλούν οι μητροπόλεις του μακρινού παρελθόντος και του παρόντος στο συγκεκριμένο μυθιστόρημα και η Εύη Παπαδοπούλου-Χρυσικοπούλου, αρχαιολόγος, επιμελήτρια της αρχαιολογικής έρευνας του μυθιστορήματος, η οποία με αφορμή το βιβλίο, θα αναφερθεί στην απόκρυψη των θησαυρών, τόσο του Εθνικού Αρχαιολογικού όσο και του Νομισματικού Μουσείου, κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς και στην προστασία των αρχαιοτήτων σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Η αρχαιολόγος του Νομισματικού Μουσείου Ευτέρπη Ράλλη θα διαβάσει δύο επιστολές από το αρχείο του Μουσείου, που ήρθαν πρόσφατα στο φως και εξιστορούν με τον δικό τους τρόπο την επιχείρηση προστασίας των αρχαιοτήτων κατά τη διάρκεια της εισβολής των γερμανικών στρατευμάτων στην Αθήνα το 1940.

Ο ίδιος ο συγγραφέας θα ολοκληρώσει το πρώτο μέρος της εκδήλωσης μιλώντας για την Αθήνα και τις μητροπόλεις του κόσμου, έτσι όπως αυτές αναδεικνύονται μέσα από τη διεθνή λογοτεχνία, με κύριους σταθμούς του εκείνες που αναφέρονται στο βιβλίο του.

Στο δεύτερο μέρος θα διαβάσουν επιλεγμένα αποσπάσματα του έργου ο συνθέτης, πιανίστας και δημιουργός του Αθηναϊκού Καλλιτεχνικού Δικτύου Μάριος Στρόφαλης και η αρχαιολόγος Εύη Παπαδοπούλου-Χρυσικοπούλου. Η ανάγνωση θα επενδυθεί μουσικά από τις συνθέσεις του Μάριου Στρόφαλη σε ακορντεόν.

Στην εκδήλωση θα απευθύνει χαιρετισμό ο Διευθυντής του Νομισματικού Μουσείου, Δρ Γεώργιος Κακαβάς.