Τα αποτελέσματα της αρχαιολογικής έρευνας που πραγματοποίησε στα νότια παράλια της Τουρκίας (Αρχαία Τραχεία Κιλικία, βόρεια της Κύπρου) θα παρουσιάσει ο καθηγητής Nicholas Rauh, σε διάλεξη που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014, και ώρα 19.00, στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών (Cotsen Hall, Αναπήρων Πολέμου 9, Αθήνα).

Κατά τη διάρκεια της αρχαιότητας, αυτή η περιοχή φημιζόταν για τα πολύτιμα δάση από κέδρους που φύτρωναν κατά μήκος των πλευρών της οροσειράς του Ταύρου. Η ομιλία του Ν. Rauh θα εστιάσει στις επιπτώσεις της αστικής ανάπτυξης στα δάση αυτά κατά την αρχαιότητα. Έπειτα από μια σύντομη ιστορική ανασκόπηση και σύνοψη των αρχιτεκτονικών και κεραμικών ευρημάτων της έρευνας, ο N. Rauh θα μιλήσει για τις προσπάθειες της ομάδας του να υιοθετήσει παλαιοπεριβαλλοντικές μεθόδους για να χρονολογήσουν την εξαφάνιση των αρχαίων κέδρινων δασών και τη σχέση της με την ανθρώπινη δραστηριότητα.

Ο πλήρης τίτλος της ομιλίας είναι «Landscape Ecology and the End of Antiquity: The Archaeology of Deforestation in South Coastal Turkey» («Οικολογία Τοπίου και το τέλος της Αρχαιότητας: Η αρχαιολογία της δασικής καταστροφής στα νότια παράλια της Τουρκίας»).