Τη χρονιά που πέρασε το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας εγκαινίασε μια νέα ψηφιακή δράση με τίτλο «Το έκθεμα του μήνα. Ιστορία σε σύντομα επεισόδια…». Στο πλαίσιο της δράσης αυτής, κάθε έτος θα είναι αφιερωμένο σε μία επιλεγμένη ψηφιακή θεματική ενότητα που θα περιλαμβάνει δώδεκα διαφορετικά εκθέματα ή ομάδες εκθεμάτων τα οποία και θα παρουσιάζονται σταδιακά, κατά τη διάρκεια του έτους, ένα για κάθε μήνα.
Στόχος της συγκεκριμένης δράσης είναι αφενός μια διαφορετική προσέγγιση των επιλεγμένων ευρημάτων μέσω της ένταξής τους σε θεματικές ενότητες διαφορετικές από εκείνες της Μόνιμης Έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας, αφετέρου η εστίαση σε αντικείμενα ή λεπτομέρειες παραστάσεων που μπορεί να διαφύγουν της προσοχής του επισκέπτη. Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα να γνωρίσει το κοινό επιλεγμένα –σχετικά με την κάθε ψηφιακή θεματική ενότητα– ευρήματα από τις αποθήκες του μουσείου.
Για το έτος 2013 η ψηφιακή ενότητα εκθεμάτων που επιλέχθηκε είναι αφιερωμένη στο ζωϊκό βασίλειο, μία θεματική που προκαλεί το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων και βρίσκει απήχηση τόσο στο εξειδικευμένο όσο και το ευρύ κοινό. Η ενότητα περιλαμβάνει διαφορετικές απεικονίσεις και παραστάσεις από οικόσιτα και άγρια ζώα, πτηνά, ερπετά, θαλάσσια θηλαστικά, μαλάκια και οστρακοειδή, με πρωτεύουσα θέση ανάμεσα σε αυτά να κατέχουν το άλογο, το λιοντάρι και τα αιλουροειδή, ο σκύλος και τα πτηνά. Τα ευρήματα, κατασκευασμένα από πηλό, χρυσό, άργυρο, χαλκό ή σίδηρο, εντυπωσιάζουν με την επιμέλεια της κατασκευής τους, την ποικιλία των διαφορετικών ειδών πανίδας που απεικονίζονται, αλλά και τη λεπτομέρεια στον τρόπο απόδοσης των μορφών. Μικρές καλλιτεχνικές δημιουργίες οι οποίες, πέραν των αρχαιολογικών και ιστορικών πληροφοριών που μας δίνουν, επιβεβαιώνουν τη στενή και πολυεπίπεδη σχέση του ανθρώπου με τα ζώα στην αρχαιότητα σε όλες τις εκφάνσεις του βίου του.
Τα εκθέματα που επιλέχθηκαν (χρυσά κοσμήματα, πήλινα αγγεία με πλαστική ή ανάγλυφη διακόσμηση, πήλινα ειδώλια και αρχιτεκτονικά μέλη, ασημένια νομίσματα, χάλκινα και σιδερένια εξαρτήματα) καλύπτουν χρονολογικά την περίοδο από τον 4ο αι. π.Χ. έως τον 5ο/6ο αι. μ.Χ. με την πλειονότητα αυτών να ανήκει στους ελληνιστικούς χρόνους (4ος-2ος αι. π.Χ.), μία εποχή μεγάλης άνθησης και ιδιαίτερα αντιπροσωπευτική για τη Θεσπρωτία και, γενικότερα, την Ήπειρο.
Τα ευρήματα προέρχονται, κατεξοχήν, από την έρευνα σημαντικών ταφικών συνόλων (ταφικά μνημεία στη Ρίζιανη και στο Φράγμα Καλαμά, τύμβος Παραποτάμου, κιβωτιόσχημος τάφος στο Προδρόμι, νεκροταφείο Μαζαρακιάς) ή από οικιστικά σύνολα κατά τις ανασκαφές και τις εργασίες ανάδειξης στους αρχαιολογικούς χώρους Γιτάνων, Ελέας, Ντόλιανης, Πύργου Ραγίου και τη σωστική έρευνα στο οικόπεδο του Δικαστικού Μεγάρου Ηγουμενίτσας.
Το ψηφιακό έκθεμα του μήνα παρουσιάζεται στη σελίδα του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας στο Facebook και, προσεχώς, στον επίσημο ιστότοπο www.igoumenitsamuseum.gr που θα λειτουργήσει σύντομα.