Έναν νέο τρόπο προβολής και αξιοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς του ιδρυτή του Γιώργου Ζογγολόπουλου σκοπεύει να εγκαινιάσει το Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου, ξεκινώντας με την ψηφιοποίηση και τεκμηρίωση 1.095 αντικειμένων της συλλογής του και προσφέροντας με τον τρόπο αυτό στο κοινό τη δυνατότητα μιας ολοκληρωμένης και άμεσης επαφής με το έργο ενός από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της σύγχρονης γλυπτικής στην Ελλάδα.
Το εγχείρημα αυτό θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ και του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση» με το έργο «Ψηφιοποίηση και Ανάδειξη Πολιτιστικού Αποθέματος του Ιδρύματος Γ. Ζογγολόπουλου», το οποίο υπέβαλε το Ίδρυμα στη βάση των καταστατικών σκοπών του για την προβολή και διάδοση του έργου του Γιώργου Ζογγολόπουλου. Το έργο εγκρίθηκε και ανέλαβε ύστερα από διεθνή μειοδοτικό διαγωνισμό η εταιρεία PostScriptum.
Το έργο προβλέπει την ψηφιοποίηση και επιστημονική τεκμηρίωση των έργων του Γιώργου Ζογγολόπουλου και την εισαγωγή του ψηφιακού αρχείου στο κορυφαίο σύστημα διαχείρισης συλλογών MuseumPlus, το οποίο οργανώνει με ακρίβεια τη συλλογή ενώ παράλληλα, μέσω του συστήματος eMuseumPlus, την καθιστά προσβάσιμη διαδικτυακά στο κοινό. Επιπλέον, το έργο περιλαμβάνει τη δημιουργία εικονικών εκθέσεων και ψηφιακών εφαρμογών στο διαδικτυακό τόπο του Ιδρύματος, καθώς και τη δημιουργία διαδραστικών εκπαιδευτικών εγκαταστάσεων στο φυσικό του χώρο.
Ένας ακόμη άξονας του έργου είναι ο εμπλουτισμός του διαδικτυακού περιβάλλοντος του Ιδρύματος και η βελτιστοποίηση του υπάρχοντος ιστοτόπου σύμφωνα με τις νέες λειτουργικές απαιτήσεις, οι οποίες θα κάνουν πιο διασκεδαστική την περιήγηση του χρήστη σε αυτόν. Επιπλέον, θα υλοποιηθούν Εικονικές Εκθέσεις στις συλλογές και τα αρχεία του Ιδρύματος, οι οποίες θα βασίζονται στην εικονική περιήγηση στη μόνιμη συλλογή και τη θεματική έκθεση με τίτλο «Ο Ζογγολόπουλος στον κόσμο». Στις εκθέσεις αυτές ο χρήστης θα έχει τη δυνατότητα να δει διαδικτυακά τη συλλογή αλλά και να συνεισφέρει στο περιεχόμενο, συζητώντας την άποψή του για τα έργα του Γ. Ζογγολόπουλου με άλλους χρήστες του διαδικτύου.
Θα υλοποιηθεί, επίσης, ένα διαδραστικό Χρονολόγιο, το οποίο θα προβάλλει αρχειακό υλικό των έργων συνθέτοντας την ιστορία του καλλιτέχνη και δίνοντας στο χρήστη την εντύπωση ότι κάνει ένα ταξίδι στο χρόνο. Επιπλέον, η δημιουργία της εκπαιδευτικής εφαρμογής «Το Γλυπτό στο Χώρο» θα δώσει στο χρήστη τη δυνατότητα να διερευνήσει τις δεξιότητές του στη διαμόρφωση του αστικού χώρου και να εξοικειωθεί με τα γλυπτά του καλλιτέχνη μέσω της επιλογής και της εικονικής εγκατάστασης γλυπτών σε δημόσιους χώρους όπου εκείνος κρίνει ότι δυνητικά θα μπορούσαν να υπάρξουν έργα του Γιώργου Ζογγολόπουλου.
Ο φυσικός χώρος του Ιδρύματος θα αναδιαμορφωθεί προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι εκπαιδευτικές δράσεις που θα λάβουν χώρα, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να βιώσει την εμπειρία της επίσκεψης σε βαθύτερο επίπεδο, προσφέροντας παράλληλα ενδιαφέρουσες εκπαιδευτικές προεκτάσεις.
Τέλος, το έργο περιλαμβάνει μια εφαρμογή για έξυπνα κινητά με τον τίτλο «Ο Γλύπτης Ζογγολόπουλος», στην οποία ο χρήστης θα ανακαλύπτει τον καλλιτέχνη και το έργο του, θα έχει τη δυνατότητα να φτιάξει τη δική του γκαλερί με τα αγαπημένα του έργα και να τα μοιραστεί σε κοινωνικά δίκτυα.
Στόχος με την ολοκλήρωση του έργου είναι η ανεμπόδιστη πρόσβαση και η ανάδειξη των συλλογών και των πολιτιστικών δραστηριοτήτων του Ιδρύματος σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο, η προσέλκυση τόσο φυσικών όσο και διαδικτυακών επισκεπτών, κάνοντας παράλληλα ένα άνοιγμα στο νεανικό κοινό, και η ευρύτερη δυνατή διάδοση του έργου του Γιώργου Ζογγολόπουλου.