Οι διάσημες ανασκαφές του εξαίρετου αρχαιολόγου Carl Blegen στην Τροία και την Πύλο είχαν τις ρίζες τους μεθοδολογικά στην Κόρινθο. Εκεί στις αρχές του 20ού αι. ο Blegen διδάχθηκε στρωματογραφία, η οποία του αποδείχθηκε ιδιαίτερα πολύτιμη όταν ήρθε αντιμέτωπος με τη διαδαλώδη στρωματογραφία της Τροίας.
«Ο ανασκαφέας Carl Blegen στην Κόρινθο: Στρωματογραφία στις αρχές του 20ού αιώνα» είναι το θέμα ομιλίας της Ιουλίας Τζώνου-Herbst (Δρ. Φ., Υποδιευθύντρια ανασκαφών Κορίνθου, Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών Αθηνών), την οποία διοργανώνει ο Σύλλογος Φίλων του Ιστορικού Αρχείου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, τη Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014 (Ψαρομηλίγκου 22, Θησείο, στις 18:30).
Όπως θα αναφέρει στην ομιλία της η κα Τζώνου-Herbst: «Έχοντας ως δάσκαλο τον Bert Hodge Hill και σε στενή συνεργασία με τον Alan Wace, ο Blegen μαθήτευσε σε έναν περίπλοκο αρχαιολογικό χώρο με συνεχή κατοίκηση αιώνων, όπως είναι η Κόρινθος. Στη συνέχεια ανέσκαψε μια σειρά προϊστορικών οικισμών στην περιοχή, ανάμεσά τους και το Κοράκου, αποδεικνύοντας την πυκνή και σημαντική κατοίκησή της κατά την Ύστερη Εποχή του Χαλκού. Οι πειραματισμοί του στο χώρο της ανασκαφικής μεθοδολογίας λειτουργούν ως φάρος και παράδειγμα προς μίμηση για γενιές αρχαιολόγων, καθώς άλλωστε και τα επιστημονικά συμπεράσματα του μεγάλου αρχαιολόγου που δημιούργησε την ορολογία των φάσεων του Ελλαδικού Πολιτισμού την οποία ακόμα χρησιμοποιούμε μέχρι σήμερα».
Σύλλογος Φίλων του Ιστορικού Αρχείου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας
Ο Σύλλογος Φίλων του Ιστορικού Αρχείου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας έχει σκοπό τη συμπαράσταση και υλική ενίσχυση του Ιστορικού Αρχείου για την αποτελεσματική επίτευξη των σκοπών του, τη συνεχή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού για την ιστορία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και της Αρχαιολογικής Επιστήμης στην Ελλάδα, τη διάδοση του έργου που επιτελείται στο Ιστορικό Αρχείο, τον εμπλουτισμό των Συλλογών του Ιστορικού Αρχείου, καθώς και την ενίσχυση της έρευνας στον τομέα της Αρχαιολογίας διαχρονικά.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο του Συλλόγου και εγγραφές, μπορείτε να τηλεφωνείτε στο 210-3234819 (email: filoihistarch.archservice@gmail.com