«Πρακτικές αποθήκευσης και οικιακή οργάνωση στην πρώιμη ΜΕ κοινωνία (ΠΕ ΙΙΙ – ΜΕ ΙΙ περίοδος) – Οικία και “Οίκος”» είναι ο τίτλος διάλεξης που θα δώσει ο Παναγιώτης Δ. Μιχαλόπουλος, μεταπτυχιακός φοιτητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, την Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014, και ώρα 19.00, στο Ολλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών (Μακρή 11, Μακρυγιάννη).

Όπως αναφέρει ο κ. Μιχαλόπουλος στην ανακοίνωση της ομιλίας του: «Τα τέλη της Πρώιμης εποχής του χαλκού και οι πρώιμες φάσεις της Μέσης Εποχής του Χαλκού (ΠΕ ΙΙΙ – ΜΕ ΙΙ) θεωρούνται από έναν σημαντικό αριθμό ερευνητών ως περίοδος στασιμότητας ή ακόμη και παρακμής για το χώρο της ηπειρωτικής Ελλάδος. Πρόκειται για μια μακρά περίοδο στη διάρκεια της οποίας εξακολουθούν (από τα τέλη της ΠΕ ΙΙ) να παρατηρούνται σε πολλές θέσεις καταστροφές, που σχετίζονται με ένα σύνολο πολιτισμικών αλλαγών. Πρόσφατες έρευνες βασισμένες, κυρίως, στη μελέτη των ταφικών εθίμων εισέφεραν σημαντικά στις γνώσεις μας, για το χαρακτήρα της κοινωνίας και συγκεκριμένα για τη σημασία των οικογενειακών δεσμών. Τίθεται πλέον το ζήτημα, κατά πόσον γνωρίζουμε επαρκώς αυτή την περίοδο και αν ο χαρακτηρισμός της ως περιόδου στασιμότητας ή παρακμής είναι πραγματικός ή αφορά τις δικές μας γνώσεις γι’ αυτήν.

»Προσπαθώντας να εντάξουμε τα ευρήματα εντός του αρχιτεκτονικού τους πλαισίου, αποσκοπούμε στην ανασύνθεση της χρήσης των χώρων, που σχετίζονται με την οικία είτε βρίσκονται μέσα είτε γύρω από αυτή. Ένας από τους βασικούς μας στόχους είναι να αντλήσουμε πληροφορίες σχετικά με τις πρακτικές αποθήκευσης εντός των οικιών, την κατανάλωση και τις οικοτεχνικές δραστηριότητες, που λάμβαναν χώρα στο εσωτερικό και εξωτερικό αυτών, με απώτερο σκοπό τη μελέτη του νοικοκυριού-“οίκου” και του ρόλου της οικογένειας σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο κατ’ αυτή την περίοδο».