Ο τάφος ενός Αιγύπτιου φαραώ με το όνομα Σομπεκχοτέπ αποκαλύφθηκε στην Άβυδο της Μέσης Αιγύπτου (500 χλμ. Ν. του Καΐρου) από ομάδα του Πανεπιστημίου της Πεννσυλβάνια. Ο φαραώ φέρεται να ταυτίζεται με τον Σομπεκχοτέπ Α΄, πρώτο, όπως πιστεύεται, βασιλιά της 13ης Δυναστείας (1781-1650 π.Χ.).
Η αποκάλυψη θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική, αφενός μεν επειδή σπάνια έρχονται στο φως βασιλικοί τάφοι και αφετέρου δε, επειδή οι δέκα γνωστές ταφές από την 13η Δυναστεία προέρχονται όλες από το Νταχσούρ, λίγο νοτιότερα από το Κάιρο. Οι χρονολογικές ενδείξεις για την 13η Δυναστεία -μια περίοδο παρακμής- είναι τόσο περίπλοκες που οι επιστήμονες ακόμη αμφισβητούν τη σειρά των βασιλέων της. Ο Σομπεκχοτέπ Α΄πάντως υπολογίζεται ότι κυβέρνησε μόνο για τρία με τέσσερα χρόνια.
Ο τάφος είναι κατασκευασμένος από ασβεστόλιθο προερχόμενο από τα λατομεία της Τούρα, κοντά στο σημερινό Κάιρο, ενώ ο ταφικός του θάλαμος καλύπτεται με κόκκινο χαλαζίτη με προέλευση το Γκεμπέλ Αχμάρ, επίσης κοντά στο Κάιρο. Αρχικά ο τάφος έφερε πυραμίδα στη κορυφή, ομοιάζοντας, κατά τον αρχαιολόγο δρα Αλί Αλ Άσφαρ, με τον τάφο στο Ντάχσουρ του Αμενί Κεμάου, ενός άλλου βασιλιά της 13ης Δυναστείας.
Ανάμεσα στα ευρήματα συγκαταλέγεται μια σαρκοφάγος από χαλαζίτη βάρους 60 τόνων, μια στήλη με το όνομα του βασιλιά (χωρίς προσωνυμία), μια απεικόνιση του βασιλιά στο θρόνο του, τμήματα κανωπικών αγγείων, και άλλα ταφικά αντικείμενα.
Η ανασκαφή του τάφου βρίσκεται σε εξέλιξη, αν και ο επικεφαλής αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Ιμπραήμ προσδοκά να ανοίξει τη θέση στο κοινό μόλις ο τάφος αποκατασταθεί.
Η ανεύρεση του τάφου του Σομπεκχοτέπ δεν αποτελεί το μόνο σημαντικό αιγυπτιακό εύρημα της νέας χρονιάς. Ήδη την Πρωτοχρονιά ανακοινώθηκε η αποκάλυψη στο Λούξορ ( θέση Ελ Κόκα) τάφου αξιωματούχου της Ραμσιδικής περιόδου με πολύ πλούσιο και καλοδιατηρημένο τοιχογραφικό διάκοσμο, ενώ στις 5 Ιανουαρίου Πολωνοί αρχαιολόγοι ανακοίνωσαν την αποκάλυψη ασυνήθιστου νεολιθικού νεκροταφείου βρεφών και παιδιών στη θέση Γκεμπέλ Ράμλα, περίπου 140 χλμ. Δ. του Αμπού Σίμπελ, στα σύνορα της Αιγύπτου με το Σουδάν.