Το νέο ηλεκτρονικό πρόγραμμα μηχανοργάνωσης της βιβλιοθήκης της έθεσε σε λειτουργία η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, ενώ σύντομα η βιβλιοθήκη θα εισέλθει και στο διαδίκτυο, δίνοντας άμεση πρόσβαση σε ένα θησαυρό πληροφοριών.
Η βιβλιοθήκη της Εταιρείας αποτελεί τη μεγαλύτερη ειδική πηγή τεκμηρίων και πληροφοριών για την ιστορία, την τέχνη, την αρχαιολογία και τη λαογραφία της Μακεδονίας και των Βαλκανίων. Προσφέρει στο κοινό και στην επιστημονική κοινότητα 75.000 τόμους βιβλίων, περισσότερα από 1.000 επιστημονικά περιοδικά, 3.000 περίπου παλαίτυπες σπάνιες εκδόσεις, χειρόγραφα και χάρτες.
Το σύγχρονο ηλεκτρονικό πρόγραμμα Koha, η εγκατάσταση του οποίου κόστισε 20.000 ευρώ, στηρίζει τις σύγχρονες ανάγκες της βιβλιοθήκης και των επισκεπτών της, παρέχει πολλαπλές δυνατότητες οργάνωσης του υλικού της και υποστηρίζει τη δημιουργία ψηφιακής βιβλιοθήκης διότι μπορεί να εμφανίσει ψηφιακά το πλήρες κείμενο των βιβλίων συνδυαζόμενο, μάλιστα, με εικόνες και χάρτες.
Ήδη πολλές νεότερες εκδόσεις της Εταιρείας εμφανίζονται ψηφιακά στη Βιβλιοθήκη και παράλληλα βρίσκονται αναρτημένες στον ιστότοπο http://www.ems.gr/ekdoseis.html όπου, μεταξύ πολλών άλλων έχουν αναρτηθεί και όσα έγραψαν Έλληνες και ιδίως ξένοι περιηγητές για τη Μακεδονία. Τα κείμενα των περιηγητών, ήδη αποδελτιωμένα στην εντέλεια, προσφέρουν στον ερευνητή τη δυνατότητα να βρει και να συνδυάσει πληροφορίες από όλους τους περιηγητές για κάθε συγκεκριμένο τοπωνύμιο, ονοματεπώνυμο ή ιστορικό γεγονός που τον ενδιαφέρει.