Η επιστημονική προέλευση του γέλιου και του χιούμορ θα βρεθεί στο επίκεντρο συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί αύριο Τρίτη 3 και την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013, στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕΔΕΑ) του ΑΠΘ.

Από τον εγκέφαλο και την καταγωγή του γέλιου έως το χιούμορ στην εποχή της κρίσης, το συνέδριο ευελπιστεί να δώσει την ευκαιρία να συζητηθούν επιστημονικές απόψεις για την προέλευση, τη φύση και το ρόλο του γέλιου στην ανθρώπινη ζωή. Δεκατρείς επιστήμονες, καταξιωμένοι ερευνητές και νέες φωνές, συναντιούνται και παρουσιάζουν τη δουλειά τους πάνω σε αυτήν την παράξενη αλλά και τόσο αναζωογονητική ανθρώπινη συνήθεια.

Ο καθηγητής Θανάσης Ντινόπουλος (Τμήμα Κτηνιατρικής, ΑΠΘ) θα ασχοληθεί με την «νευροβιολογία και την καταγωγή του γέλιου» και ο Δημήτριος Κούβελας, καθηγητής Ιατρικής στο ΑΠΘ, θα μιλήσει με θέμα «Μυθοπλασία, θέατρο, σεξ και χιούμορ: εργαλεία στην εκπαίδευση των μεγάλων “παιδιών”». Η Ευτυχία Νίκου, η Βασιλική Μπαλλή και η Χριστίνα-Ελένη Μπάμπαλου, μεταπτυχιακές φοιτήτριες του Τμήματος Ψυχολογίας του ΑΠΘ θα εστιάσουν στο «Χιούμορ στη Βρεφική Ηλικία».

«Χαμογελώντας με την Βίβλο» είναι ο τίτλος της εισήγησης του Μιλτιάδη Κωνσταντίνου, καθηγητή του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ, ο οποίος θα προσπαθήσει να ανιχνεύσει και να αναδείξει τα σημεία όπου διαφαίνεται το ανθρώπινο στοιχείο του χιούμορ μέσα στα ιερά κείμενα.

Ο Στάθης Λιανός-Λιαντής, υποψήφιος διδάκτωρ του Τμήματος Θεολογίας ΑΠΘ, θα μιλήσει με θέμα «Η ειρωνεία του Αυτοκεφάλου: Θεόκλητος Φαρμακίδης και Κωνσταντίνος Οικονόμος σε διάλογo», εξετάζοντας τα στοιχεία σαρκασμού, ειρωνείας και αστεϊσμού, που χρησιμοποίησαν στα έργα τους οι δύο κορυφαίοι εκφραστές των τάσεων υπέρ και κατά της Αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ελλάδος στα μέσα του 19ου αιώνα.

Με αφετηρία τον ορισμό της μισανθρωπίας από τον Πλάτωνα στον Φαίδωνα, ο Γιώργος Καρανικόλας, διδάκτωρ του Τμήματος Νομικής του ΑΠΘ, στην εισήγησή του με τίτλο «Μισάνθρωποι, γέλιο και χιούμορ» θα διακινδυνεύσει την ακόλουθη υπόθεση εργασίας: ποιος ο ρόλος του χιούμορ στην τέχνη της ανθρωπογνωσίας, στην έλλειψη της οποίας αποδίδεται στον πλατωνικό διάλογο η μισανθρωπία.

«Το χιούμορ την εποχή της κρίσης: μίσος, μηδενισμός, αυτοσαρκασμός» είναι το θέμα της ομιλίας του Βασίλη Βαμβακά, λέκτορα στο Τμήμα Δημοσιογραφίας του ΑΠΘ, ενώ για τον «πλατωνικό διάλογο και την αττική κωμωδία» θα μιλήσει ο καθηγητής Βασίλης Κάλφας (Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής, ΑΠΘ).

Τέλος, στην ανακοίνωσή της με τίτλο «Κλαυσίγελος: το χιούμορ των μοντέρνων καιρών» η Ιωάννα Ναούμ, λέκτορας του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ, θα κάνει απόπειρα να συνδεθεί η ρομαντικής καταγωγής μεταφορική εικόνα της μαριονέτας, προκειμένου για την τραγικωμωδία της ανθρώπινης ύπαρξης (λ.χ. Schopenhauer), με τη μοντερνιστική εξέλιξή της τόσο στον φιλοσοφικό και ψυχαναλυτικό λόγο περί γέλιου και χιούμορ (Bergson, Freud) όσο και στις αισθητικές πραγματεύσεις της από τη λογοτεχνία (Baudelaire, Pirandello, Καρυωτάκης).

Το Συνέδριο διοργανώνεται από τη Φοιτητική Πρωτοβουλία Διεπιστημονικών Δράσεων. Η ομάδα αποτελείται από φοιτητές του ΑΠΘ και αποσκοπεί στη διοργάνωση συνεδρίων σε ζητήματα που βρίσκονται στο κέντρο του προβληματισμού και του ενδιαφέροντος των νέων. «Επιχειρούμε μια φοιτητική δραστηριοποίηση με στόχο τη γνώση, τη δημιουργικότητα και την επικοινωνία, μια απόπειρα σχέτισής μας με την υπόλοιπη ακαδημαϊκή κοινότητα, μέσα από κοινές δράσεις» υποστηρίζουν οι διοργανωτές.

Η έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013 και ώρα 18.15, στο ΚΕΔΕΑ (3ης Σεπτεμβρίου – Πανεπιστημιούπολη, Θεσσαλονίκη).

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ