Εγκρίθηκαν ομόφωνα από το περιφερειακό συμβούλιο Πελοποννήσου δύο προγραμματικές συμβάσεις με το υπουργείο Πολιτισμού που αφορούν η πρώτη την ανάληψη από την Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας του κόστους της μελέτης και επίβλεψης, της συντήρησης και ανάταξης των Δίδυμων Κούρων της Τενέας, προκειμένου να εκτεθούν στο μουσείο της Αρχαίας Κορίνθου και η δεύτερη την πρωτοβουλία του για επιτάχυνση των αρχαιολογικών ερευνών στην ακρόπολη της Αρχαίας Φενεού.

Ειδικότερα, με την πρώτη προγραμματική σύμβαση, στην ουσία δίνεται το «πράσινο φως» για την αποκατάσταση των μαρμάρινων Δίδυμων Κούρων, με συγκόλληση των θραυσμάτων τους με τρόπο που θα διασφαλίζει την ευστάθεια, την αντοχή τους και την αντισεισμική τους προστασία, με σκοπό την ελάχιστη δυνατή επέμβαση στην αναστρεψιμότητα και στο βέλτιστο αισθητικό αποτέλεσμα από μουσειογραφική άποψη, σύμφωνα με τις οδηγίες της ΛΖ΄ Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Με τη δεύτερη σύμβαση, υλοποιείται η επιτάχυνση των αρχαιολογικών ερευνών στην Αρχαία Φενεό, αφενός για να αναδειχτούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής προς όφελος των κατοίκων και των επισκεπτών της, αφετέρου για την ενίσχυση της περαιτέρω επιστημονικής έρευνας γύρω από την ιστορία και τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της περιοχής. Η υλοποίηση του ερευνητικού αυτού προγράμματος στην Αρχαία Φενεό είναι προϋπολογισμού 60.000 ευρώ και χρονικής διάρκειας δύο ετών, με χρηματοδότηση από την Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας κατά 30.000 ευρώ ανά έτος.

Επίσης, αξίζει να σημειώσουμε ότι εντάχτηκε στο τεχνικό πρόγραμμα 2013 της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας η χρηματοδότηση με 45.000 ευρώ για τρία έτη των αρχαιολογικών ερευνών στη ρωμαϊκή έπαυλη που έχει ανακαλυφθεί στην περιοχή Κατουνίστρα Λουτρακίου. Πρόκειται, για ιδιαίτερα σημαντικό πρόγραμμα αρχαιολογικών ερευνών, αφού πέραν του επιστημονικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, συμβολίζεται και συνδυάζεται ο αρχαίος θερμαλισμός, με το σύγχρονο ιαματικό και θερμαλιστικό τουρισμό του Λουτρακίου.