Η Γερμανία μισάνοιξε ένα «παράθυρο» στον περίφημο «θησαυρό των Ναζί» που βρέθηκε πέρσι στο διαμέρισμα ενός υπερήλικα στο Μόναχο, δημοσιοποιώντας στο Διαδίκτυο τις φωτογραφίες 25 έργων τέχνης, ώστε να ανταποκριθεί στις εντεινόμενες απαιτήσεις των ενδιαφερομένων.
Τις τελευταίες ημέρες πολλά μέσα ενημέρωσης, ειδικοί σε θέματα τέχνης και εκπρόσωποι της εβραϊκής κοινότητας της Γερμανίας είχαν πολλαπλασιάσει τις επικρίσεις τους για την εμφανή καθυστέρηση των ερευνών όσον αφορά την προέλευση των έργων αυτών, ορισμένα από τα οποία πιστεύεται ότι προέρχονται από τη λεηλασία των περιουσιών των Εβραίων κατά τη διάρκεια του Τρίτου Ράιχ.
Στον ιστότοπο Lostart.de, που ανήκει στην ομοσπονδιακή υπηρεσία για τα χαμένα έργα τέχνης του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αναρτήθηκαν φωτογραφίες πινάκων του Μαρκ Σαγκάλ, του Ευγένιου Ντελακρουά, του Ότο Ντιξ, του Ανρί Ματίς και του Ονορέ Ντομιέ. Τα έργα αυτά βρέθηκαν ουσιαστικά κατά τύχη στις αρχές του 2012 από τελωνειακούς υπαλλήλους στο διαμέρισμα του 80χρονου Κορνέλιους Γκούρλιτ, γιου ενός εμπόρου έργων τέχνης που είχε αγαστή συνεργασία με τους Ναζί.
«Προκειμένου να προσδώσουμε διαφάνεια και να βοηθήσουμε στην έρευνα για την προέλευσή τους, [25 έργα] για τα οποία υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις ότι μπορεί να είχαν κατασχεθεί στο πλαίσιο των διώξεων εκ μέρους των εθνικοσοσιαλιστών» παρουσιάζονται στον ιστότοπο, όπως ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωσή τους η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και οι αρχές του κρατιδίου της Βαυαρίας. Ο ιστότοπος θα ανανεώνεται τακτικά.
Από τα 1.406 έργα τέχνης που βρέθηκαν –πίνακες, χαρακτικά και σκίτσα– τα 970 θα εξεταστούν από ειδικούς και τα 380 θεωρείται ότι ανήκουν στην «εκφυλισμένη τέχνη», όπως αποκαλούσαν τη μοντέρνα τέχνη οι Ναζί.
Οι αρχές συγκρότησαν μια επιτροπή αποτελούμενη «από τουλάχιστον έξι εμπειρογνώμονες» που, υπό την εποπτεία της υφυπουργού Πολιτισμού Ίνγκεμποργκ Μπέργκεεν-Μέρκελ θα ερευνήσει την προέλευση των έργων. Μέχρι σήμερα μόνο μία ειδικός σε θέματα εκφυλισμένης τέχνης, η Μάικε Χόφμαν του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου, εργαζόταν στην έρευνα αυτή, σε συνεργασία με τις εισαγγελικές αρχές του Άουγκσμπουργκ.
«Είναι μια σημαντική ένδειξη» ότι το κράτος θα τηρήσει τις δεσμεύσεις του «μετά την αγανάκτηση που προκάλεσε η σιγή που περιέβαλε αρχικά την ανακάλυψη των έργων», σημείωσε σε ανακοίνωσή της η Αμερικανική Εβραϊκή Επιτροπή (AJC).